COD ROŞU de caniculă la Cluj. Până unde urcă temperaturile

COD ROŞU de caniculă la Cluj. Până unde urcă temperaturile
Administrația Națională de Meteorologie a emis, joi, o avertizare COD ROȘU de caniculă pentru 12 județe din vestul și centrul țării și o avertizare de COD PORTOCALIU pentru restul judeţelor.

ANM a emis o avertizare de COD ROŞU pentru zonele de câmpie și de podiș ale județelor: Cluj, Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Sălaj, Mureș, Alba, Hunedoara, Mehedinți și Dolj, se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei și care se vor situa între 39 și 42 de grade.

Potrivit sursei citate, în intervalul 4 și 5 august, valul de căldură care a debutat încă de luni (31 iulie) va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități și se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 și 84 de unități. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 și 25 de grade.

În Moldova, Dobrogea, Muntenia și local în Maramureș, Transilvania și Oltenia temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 și 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei, aceste regiuni aflându-se sub COD PORTOCALIU de caniculă.

Potrivit meteorologilor, treptat, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice și va persista până spre mijlocul săptămânii viitoare. Gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere, în special în zonele de munte și în jumătatea de nord a țării.

Corturi anticaniculă şi apă gratis la Cluj

Primăria Cluj-Napoca a amenajat în oraș puncte de distribuire a apei potabile pentru a veni în sprijinul clujenilor pe durata caniculei.

Au fost amplasate corturi în următoarele locuri:

Piața Ștefan cel Mare (zona stației C.T.P.)
Splaiul Independenței (zona Operei Maghiare)
Piața Mărăști (în stația C.T.P. de circulație spre centru).

Pe lângă cele trei puncte de distribuire a apei potabile, clujenii se mai pot răcori la cișmelele stradale amplasate în cele mai circulate zone din oraș, din piețele Lucian Blaga, Unirii, Mihai Viteazu, Avram Iancu și B-dul Eroilor, dar și în stațiile de transport public din zonele Minerva și strada Memorandumului.

De asemenea, clujenii au la dispoziție puncte de distribuire a apei potabile și în farmaciile din oraș.
Măsurile au fost instituite pentru diminuarea efectelor caniculei și a disconfortului termic.

Pe lângă acestea, Primăria municipiului Cluj-Napoca le recomandă clujenilor următoarele măsuri:

• să evite ieșirea din locuință în perioadele cu temperaturi ridicate;
• să consume zilnic minim 2 litri de lichide - apă plată, ceai sau sucuri naturale;
• persoanelor vârstnice li se recomandă să rămână în încăperi răcoroase și să evite ieșirile în oraș între orele 11.00-16.00;
• persoanele vârstnice, bolnave sau cu dizabilități care locuiesc singure vor fi vizitate cel puțin o dată sau de două ori pe zi de către aparținători;
• pentru prevenirea insolațiilor se impune supravegherea copiilor, evitându-se locurile de joacă expuse direct radiațiilor solare;
• în scopul prevenirii aparițiilor focarelor de incendii este necesară verificarea și deschiderea luminatoarelor din podurile locuințelor;
• se interzice arderea necontrolată a resturilor vegetale și a miriștilor.

 

Comenteaza