Ghid pentru o dietă vegetariană echilibrată

Ghid pentru o dietă vegetariană echilibrată

Dieta vegetariană a devenit extrem de populară! Iată de ce trebuie să țineți cont atunci când vreți să adoptați o dietă vegetariană sănătoasă!

Ce trebuie sa manance un vegetarian? Cum se pot mentine ei sanatosi?

Trebuie sa fie siguri ca isi primesc aportul necesar de minerale (fier, calciu) si de vitamine (D, B12). Cantitatea ideala creste, daca este vorba despre o persoana cu un regim alimentar vegan. Aceste substante se pot obtine pe cale naturala din fructe, legume, cereale integrale, soia, oua, seminte si fructe confiate. 

Carbohidratii - asigura energie si vitamine pentru functionarea corespunzatoare a creierului si a muschilor. Fructele, vegetalele si cerealele (mai ales cele integrale) ofera fibre si vitamine, elemente indispensabile bueni functionari a trupului.

Grasimile - sunt esentiale sanatatii organismului. Principala sursa de provenienta a grasimilor sunt uleiurile esentiale si vitaminele. De asemenea, ele ofera senzatia de satietate dupa fiecare masa. 

Proteinele - asigura dezvoltarea si tonifierea muschilor in scopul functionarii optime a organismului. Vegetarienii trebuie sa consume diverse produse ca sa suplineasca lipsa proteinelor (in mod normal luate din carne). Pot manca nuci si seminte, soia sau legume (fasole, mazare).

Zincul- joaca un rol crucial in dezvoltare si in buna functionare a sistemului imunitar. El poate fi gasit in cereale integrale, produse lactate, soia si legume.

Fierul - este esential pentru sange. Se afla in legume verzi (spanac, patrunjel, marar, mazare), in fasole si in soia. In acest context, si vitamina C este foarte importanta, de aceea, vegetarienii trebuie sa consume citrice, unele fructe si unele legume, cum ar fi tomatele.

Vitamina D - mentine oasele sanatoase. In mod normal, aceasta vitamina se sintetizeaza atunci cand pielea este expusa la lumina solara. In perioadele reci, lumina solara nu are suficienta putere, astfel ca vitamina D trebuie obtinuta din produse din lapte si din soia.

Vitamina B12 - este continuta exclusiv in carne si in derivate din carne. Pe langa suplimente alimentare, ea mai poate fi gasita in cereale integrale si soia.

Comenteaza