Hubble surprinde o imagine spectaculoasă cu un cluster globular aflat la 20.000 de ani lumină distanță

Hubble surprinde o imagine spectaculoasă cu un cluster globular aflat la 20.000 de ani lumină distanță

Telescopul Hubble suprinde din nou. De data aceasta reușind să surprindă un cluster globular aflat la 20.000 de ani lumină distanță

Acest lucru se datorează faptului că, în timp ce clusterul globular Messier 55 este mare și rezonabil de strălucitor, îi lipsește totuși un miez dens și multe dintre stelele sale sunt doar ușor vizibile, ceea ce face observația dificilă în condiții mai puțin optime.

Pentru observatorii din emisfera nordică, M55 se află jos pe cer, astfel încât vederea este îngreunată de stratul gros al atmosferei, precum și de vaporii de apă și lumina refractate din cauza poluării. Acest lucru a îngreunat vederea lui Messier din observatorul său din Paris. Când l-a catalogat, Messier a remarcat că „lumina sa este uniformă și nu pare să conțină nicio stea”.

Deși această imagine arată doar o porțiune din M55, clusterul în ansamblu pare sferic, deoarece atracția gravitațională intensă a stelelor le face să rămână apropiate. Imaginea clară obținută de Hubble de deasupra atmosferei Pământului scoate în evidență stelele individuale din acest cluster. Telescoapele de la sol pot, de asemenea, să identifice stele individuale în M55, dar sunt vizibile mai puține.

Chiar și pe un cer afectat de o poluare scăzută, privit cu binoclu, clusterul va apărea doar ca un petec rotund. Cu telescoapele mici se pot observa câteva stele individuale în M55, în timp ce cu telescoape mari se pot identifica cu ușurință chiar și astre de mici dimensiuni. Clusterul stelar se găsește în partea de sud a constelației Săgetător și este cel mai ușor de observat în luna august, potrivit digi24.ro.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza