30 de ani de Piață Unică Europeană. Care sunt beneficiile

30 de ani de Piață Unică Europeană. Care sunt beneficiile
| Foto: bussinesmagazine.ro

Încă de la înființarea sa în anul 1993, piața unică a contribuit la ușurarea vieții de zi cu zi pentru oameni și întreprinderi, stimulând locurile de muncă și creșterea economică în întreaga UE. Este una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene.

Piaţa unică europeană permite libera circulaţie în UE a bunurilor, a serviciilor, a persoanelor şi a capitalurilor, facilitând viaţa cetăţenilor şi deschizând noi oportunităţi pentru întreprinderi. Datorită pieței unice, orice cetățean european poate să călătorească, să studieze, să muncească, să își deschidă o afacere sau să locuiască în orice stat membru al Uniunii Europene.

Piața unică include atât țările UE cât și țări din afara Uniunii: Islanda, Liechtenstein și Norvegia participă la aceasta în cadrul Spațiului Economic European pe care l-au creat împreună cu UE, iar Elveția a încheiat o serie de acorduri bilaterale care îi oferă acces parțial la piața unică.

Timp de 30 de ani, Piaţa unică europeană a contribuit la o integrare fără precedent a pieţelor între economiile statelor membre, servind drept motor al creşterii economice şi al competitivităţii, dar şi sprijinind puterea economică şi politică a Europei la nivel mondial.

Daniel Buda, europarlamentar PPE/PNL, a subliniat importanța Pieței unice.

"Piața unică este una dintre cele mai semnificative realizări ale integrării europene. Într-o lume în continuă schimbare, Piața Unică rămâne un pilon central al prosperității și stabilității noastre. Piața Unică a eliminat barierele economice și a creat un spațiu vast pentru comerț și inovație.

Trebuie să apreciem impactul pieței unice asupra inovării. Aceasta a stimulat colaborarea transfrontalieră în cercetare și dezvoltare, accelerând progresul în domenii esențiale precum tehnologia.

Provocările precum schimbările climatice, digitalizarea și inegalitățile economice necesită o abordare unită și inovatoare. Piața Unică ne oferă un cadru pentru a răspunde colectiv acestor provocări, promovând în același timp creșterea durabilă și incluzivă.

Piața Unică nu este doar o realizare economică, ci și o manifestare a viziunii noastre comune pentru o Europă unită”, a precizat europarlamentarul PPE/PNL Daniel Buda.

Avantajele pieței unice

Printre avantajele oferite de piața unică, se numără armonizarea și recunoașterea reciprocă a standardelor care permit companiilor să-și vândă produsele pe o piață de peste 450 de milioane de consumatori. De asemenea, înlăturarea obstacolelor a dus la o creștere semnificativă a comerțului în interiorul UE, în timp ce exporturile de bunuri spre alte țări UE se ridicau la 671 miliarde euro în 1993, acestea au crescut la peste 3,4 trilioane de euro în 2021.

Un alt avantaj este dat de răspunsul la crizele recente, cum ar fi pandemia de COVID-19 şi actuala criză energetică. Se bazează pe o abordare europeană comună şi coordonată. În timpul pandemiei de COVID-19, menţinerea frontierelor interne deschise şi asigurarea bunei funcţionări a pieţei unice au permis vaccinurilor, echipamentelor medicale şi altor materiale critice să ajungă la cei care aveau nevoie de ele. 

În decembrie 2022, cu ocazia lansării seriei de evenimente care marchează cea de a 30-a aniversare a pieţei unice, Comisia a prezentat un document analitic privind situaţia pieţei unice la 30 de ani de la instituirea acesteia şi rolul său de motor al rezilienţei UE. În cursul anului 2023 au avut loc numeroase dezbateri, expoziţii şi campanii organizate în colaborare cu părţile interesate din întreaga Uniune pentru a promova succesele pieţei unice şi a implica cetăţenii într-o dezbatere privind viitorul acesteia.

Piaţa unică a fost instituită la 1 ianuarie 1993, în urma semnării Tratatului de la Maastricht la 7 februarie 1992. Iniţial, piaţa unică a fost alcătuită din 12 ţări ale UE: Belgia, Danemarca, Germania, Irlanda, Grecia, Spania, Franţa, Italia, Luxemburg, Ţările de Jos, Portugalia şi Regatul Unit.

#singlemarket30

30 de ani de Piață Unică Europeană. Care sunt beneficiile și avantajele

Comenteaza