Cum se încheie scandalul de la Tribuna

Cum se încheie scandalul de la Tribuna
Scandalul de la Tribuna a fost aplanat - cel puţin pentru moment - după ce managerul Mircea Arman a acceptat recomandarea Consiliului Judeţean, de a-şi retrage deciziile de concediere a redactorilor Claudiu Groza, Ioan Pavel Azap şi Ştefan Manasia.

După nenumărate dezbateri şi proteste în spaţiul public, Consiliul Judeţean a dispus o anchetă în cadrul redacţiei „Tribuna", pentru verificarea modului în care se desfăşoară activitatea managerului acesti reviste, Mircea Arman. Măsura a venit şi ca urmare a faptului că Arman a decis să-i concedieze pe trei dintre redactorii angajaţi. Chiar dacă din raportul de anchetă reise că măsura lui Arman n-a fost tocmai corectă, vicepreşedintele administraţiei judeţene, Vakar Istvan, a informat că legea nu permite ca Arman să fie îndepărtat de la conducerea redacţiei, având în vedere că acesta are un contract de mandat, câştigat prin concurs. În schimb, a comentat Vakar, s-a stabilit ca deciziile privind concedierea redactorilor să fie retrase.

După mai multe negocieri, noul manager al revistei „Tribuna", Mircea Arman, a acceptat să dea curs solicitării Consiliului Judeţean şi a revocat deciziile de concediere a celor trei redactori angajaţi: Claudiu Groza, Ioan Pavel Azap şi Ştefan Manasia. Măsura nu pare să-i mulţumească pe redacori, dat fiind faptul că aceştia se aşteptau ca administraţia judeţeană să-l demită pe Arman. De altfel, pe un site de socializare, Claudiu Groza şi-a exprimat părerea, afirmând că ar fi preferat să rămână şomer, decât să fie nevoit, în continuare, să lucreze cu Mircea Arman.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vakar Istvan a subliniat că un astfel de aspect nu poate fi luat în discuţie, cel puţin nu la acest moment, având în vedere că Arman şi-a câştigat mandatul de manager printr-un concurs. Chiar dacă o comisie specială i-a verificat activitatea lui Arman şi rezultatul din raportul de evaluare nu îi este favorabil acestuia, Consiliul Judeţean nu îşi poate permite să-l demită. „Nu există nici o pârghie legală ca domnul Arman să fie revocat din funcţia pe care a câştigat-o printr-un concurs. Prin urmare, pentru ca activitatea revistei să nu aibă de suferit, am încercat să negociem şi să găsim o soluţie echilibrată. În primul rând i-am cerut să renunţe la deciziile de concediere a celor trei redactori, ceea ce, de altfel, s-a şi întâmplat. Desigur, mă aştept ca redactorii, la rândul lor, să încerce să-şi vadă de activitatea lor. Eu înţeleg că nu au cum să traiască numai din salariul de la Tribuna, de vreo opt, noua sute de lei, şi că e normal să aibă şi alte activităţi care să le suplimenteze venitul. Însă trebuie găsită o modalitate de cuantificare a timpului. Să spunem că putem fixa ca din cele opt ore pe zi, şase pot fi prevăzute ca timp de lucru în bibliotecă, iar alte două ore să fie prevăzute pentru lucrul în redacţie. Am dat doar un exemplu, pentru că se pot găsi soluţii. Este evident că atâta timp cât legea spune că redactorii trebuie să fie la serviciu, aceasta trebuie respectată şi atunci ar trebui să găsim o astfel de soluţie", a explicat Vakar.

De abia peste un an Consiliul Judeţean are dreptul să evaluze activitatea lui Mircea Arman şi să-i ceara socoteală pentru eventualele prejudicii aduse insistuţiei . De altfel, sursele ZIUA de CLUJ au anunţat că Arman nu va scăpa de această situaţie, pentru că în ultimele luni ar fi reuşit să câştige şi antipatia liderilor Consiliului Judeţean. Totuşi, Vakar a subliniat că lui Arman i se pot imputa foarte mult lucruri, dar că într-o oarecare măsură a avut şi el dreptate în ce proveşte schimbarea politicii de manageriere a acestei reviste. „Domnul Arman nu a ştiut cum să gestioneze relaţiile cu oamenii din redacţia Tribuna. Asta nu înseamnă că în mod normal el nu are dreptul să-şi impună propria strategie pentru ca revista aceasta să meargă foarte bine. Ca atare, eu nu pot să spun decât atât: fiecare parte a avut dreptate, într-un anumit fel, şi managerul şi redactorii. În ce ne priveşte, interesul nostru este ca activitatea revistei să nu aibă de suferit şi sper că pe momement am reuşit să stabilizăm lucrurile", a comentat Vakar.

 

Etichete
Comenteaza