Tribuna pentru testat rezistenţa USL la Cluj

Tribuna pentru testat rezistenţa USL la Cluj
După ce vicepreşedintele PSD Cluj, Aurelia Cristea şi liderul organizaţiei municipale a Social-democraţilor, Mircea Jorj, i-au cerut şefului administraţiei judeţene să rezolve problema de la revistă, Uioreanu a cerut un control fulger şi convoacă deliberativul în şedinţă de îndată.

 

Situaţia extrem de tensionată de la revista culturală Tribuna, aflată sub oblăduirea Consiliului Judeţean Cluj, unde noul redactor şef, Mircea Arman, fost activist PSD pe vremea când organizaţia era condusă de Grigore Zanc, este în conflict deschis cu redactorii şi scriitorii, generat două reacţii de la vârful PSD Cluj şi Cluj-Napoca şi un răspuns din partea liderului administraţiei judeţene.

Deputatul PSD de Cluj, Aurelia Cristea, vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a social-democraţilor şi-a declarat sprijinul pentru redactorii revistei Tribuna. „Doresc să-i asigur, în primul rând, pe jurnaliştii revistei Tribuna că vor avea în mine un susţinător şi un partener de dialog. Mesajul meu este îndreptat şi către scriitorii clujeni, membri sau nu ai Uniunii Scriitorilor, şi care au criticat în repetate rânduri situaţia degradantă în care a ajuns revista de cultură. Scrisorile lor deschise nu au rămas fără efect. Apoi, îi transmit preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horia Uioreanu, cu care am avut mai multe discuţii la finalul acestei săptămâni, că îl voi sprijini în toate demersurile sale ferme de rezolvare a situaţiei create de managerul revistei", a precizat Aurelia Cristea, într-un comunicat de presă.

Deputatul de Cluj şi-a manifestat susţinerea pentru libertatea de exprimare, precizând că va milita pentru limitarea intervenţiilor politice în managementul cultural. „Nu e treaba politicienilor să evalueze sau să reglementeze actul cultural. Însă, atunci când constatăm abuzuri, acestea trebuie devoalate şi oprite. În acest caz punctual, Tribuna, există abuzuri din partea managerului. Nu poţi face cultură cu bâta, aşa cum nu poţi face performanţă prin presiuni inutile şi răfuieli mărunte", a precizat Cristea.

Câteva minute mai târziu a emis presei o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu şi preşedintele PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj. El a precizat că managerul Arman nu are sprijinul organizaţiei pe care o conduce. „Domnul Arman, a instaurat o stare de teroare în redacţia Tribunei, a dat afară trei redactori din patru: Ştefan Manasia, Claudiu Groza şi Ioan Pavel Azap, a insultat cu un limbaj incredibil pentru un intelectual persoane marcante ale vieţii noastre culturale şi ceea ce este mai grav îndepărtează colaboratori importanţi ai revistei cum ar fi rectorul UBB academician Ioan Aurel Pop, Ion Vartic, Marta Petreu, Mircea Popa, Adrian Popescu, Ion Pop etc.

Tribuna este acum o revistă improvizată, în cădere liberă şi dacă acest lucru nu este stopat prin destituirea pe loc a celui care a provocat toată această stare ruşinoasă şi tensionată, o persoană deloc frecventabilă din punct de vedere a moralităţii, cultura românească în general şi cea transilvăneană în special ar putea avea o pierdere irecuperabilă. Se zvoneşte sau se doreşte a fi lansat zvonul că domnul Mircea Arman este susţinut de USL ca preşedinte al Partidului Social Democrat Cluj - Napoca, îi asigur pe clujeni şi pe dumneavoastră că partidul nostru nu are nici o legătură cu acest lucru şi de asemenea nu vreau să cred că PNL ar putea susţine o persoană de tipul domnului Mircea Arman. În speranţa că apelul meu va ajunge la dumneavoastră într-un moment în care nu veţi fi atât de ocupat cu Aeroportul, groapa de gunoi şi Tetaromul, şi, că cererea Uniunii Scriitorilor, Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru, cele 600 de semnături ale intelectualilor care cer demiterea domnului Arman, vă vor fi sesibilizat deja şi veţi da curs doleanţelor noastre commune", arată în scrisoare Mireca Jorj.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a anunţat că a instituit o comisie formată din funcţioanri ai instituţiei, care vor verifica situaţia de la revista "Tribuna", urmând să înainteze în 48 de ore un raport Comisiei de Cultură. Propunerile vor fi analizate în plenul CJ, ce se va reuni în şedinţă de îndată.

"O măsură imediată dispusă de preşedintele Consiliului Judeţean Cluj vizează constituirea în regim de maximă urgenţă a unei comisii formate din funcţionari ai compartimentelor de resort din cadrul aparatului de specialitate al forului administrativ judeţean, comisie a cărei misiune este aceea de a verifica problemele semnalate în ultima perioadă de timp referitoare la funcţionarea Revistei Tribuna, inclusiv cele privind decizia managerului acestei instituţii de cultură de desfacere a contractelor de muncă a trei dintre redactorii revistei", se arată în comunicatul transmis de reprezentanţii Cj Cluj.

"Potrivit dispoziţiei Preşedintelui Consiliului Judeţean, cercetarea întreprinsă de comisia special constituită în acest scop se va finaliza prin redactarea, în termen de cel mult 48 de ore, a unui raport complet care va fi ulterior transmis, în regim de urgenţă, Comisiei de învăţământ, cultură, artă şi religie din cadrul deliberativului judeţean, pentru a fi analizat şi a se propune măsurile de rigoare. Ulterior, propunerile comisie de cultură vor fi înaintate plenului Consiliului Judeţean Cluj în cadrul unei şedinţe de îndată, astfel încât deliberativul judeţean să poată adopta soluţia optimă în vederea deblocării situaţiei actuale şi continuării activităţii revistei Tribuna în cele mai bune condiţii", se mai arată în comunicat.

Amintim, redactorii publicaţiei culturale clujene Tribuna şi managerul revistei, Mircea Arman, se află în conflict, după ce primii reclamă restricţiile abuzive impuse de noul coordonator al publicaţiei. Unul dintre redactori, poetul Ştefan Manasia a fost chemat în faţa unei comisii disciplinare convocate de către Arman, după ce a criticat, într-o altă revistă culturală, politica managerială a noului coordonator al revistei. La scurt timp el a mai fost convocat o dată în faţa aceleiaşi comisii, fiindu-i imputate faptele că nu ar fi făcut bilet scris pentru deplasarea la un târg de carte desfăşurat în vecinătatea redacţiei, respectiv pentru că nu ar fi vândut un anumit număr de abonamente.

La sediul Tribunei au avut loc două proteste, în aprilie şi mai. De asemenea peste 500 de reprezentanţi ai mediului cultural din România, în special din Cluj, dar nu numai, au semnat o petiţie de solidarizare cu jurnaliştii publicaţiei. Aceştia au adresat la rândul lor un memoriu Consiliului Judeţean Cluj, for care finanţează revista. Mai mult, Claudiu Groza, teatrolog şi readactor al revistei a trimis şi el încă o scrisoare deschisă către preşedintele CJ Cluj.

Directorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), Tudor Giurgiu a manifestat public susţinerea festivalului pentru jurnaliştii publicaţiei, cărora sunt supuşi unor restricţii excesive şi i-a cerut public preşedintelui CJ Cluj, Horea Uioreanu, să rezolve situaţia.

Paradoxal, la doar câteva zile, trei dintre redactorii revistei, Şetafn Manasia, Ioan Pavel Azap şi Claudiu Groza au aflat că vor fi concediaţi de către Mircea Arman, pe motiv că nu au dat concurs pe post.

Managerul revistei, Mircea Arman, susţine că redactorii s-ar fi revoltat împotriva sa pe fondul dorinţei unui alt om de cultură de a prelua publicaţia. Claudiu Groza, redactor al revistei, a negat însă informaţia, precizând că "este pură fantezie".

Pe de altă parte, preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, a precizat că nu poate face nimic "încât să pot să mulţumesc pe toată lumea".

La finalul săptămânii trecute şi conducerile Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj, respectiv a PEN România - centrul din ţară al unei organizaţii internaţionale din care fac parte scriitori de renume mondial, au protestat faţă de situaţia de la Tribuna şi atitudinea managerului, respectiv au reclamat îngrădirea libertăţii de exprimare.

Arman, exclus din Uniunea Scriitorilor

Consiliul Uniunii Scriitorilor l-a exclus ieri pe Mircea Arman din Uniune, după situaţia provocată la Tribuna. "Considerând că domnul Arman se face vinovat de „fapte care aduc U.S.R. prejudicii materiale şi morale grave" (articolul 11, aliniatul b din Statutul U.S.R. adoptat în 2009), încălcând principiile şi normele deontologice prevăzute de articolul 2 şi, respectiv, 10, aliniatul a. Consiliul U.S.R. a decis, cu 46 de voturi şi 1 abţinere, excluderea din U.S.R. a domnului Mircea Arman", se arată în decizia Consiliului USR de luni.

 

Etichete
Comenteaza