Avem posturi, avem bani, nu avem oameni. Urgenţele de la Clujana mai fac o încercare

Avem posturi, avem bani, nu avem oameni. Urgenţele de la Clujana mai fac o încercare
Secţia de urgenţe de la Spitalul Municipal bate pasul pe loc, din cauză că nu a găsit deocamdată medici specialişti.

Spitalul Clinic Municipal, cunoscut drept Clujana şi aflat în subordinea Consiliului Local, încearcă de un an să îşi creeze o secţie permanentă de urgenţe, dar deocamdată nu reuşeşte. Momentan, urgenţele funcţionează cu medic specialist doar în intervalul orar 7 - 15. Săptămâna aceasta, într-o şedinţă a Consiliului de Administraţie, s-a decis ca în ianuarie să se pornească noi demersuri pentru a se extinde programul secţiei.

Marele obstacol este lipsa medicilor specialişti. Pentru extinderea programului compartimentului, de la 8 la 24 de ore pe zi, s-au scos la concurs 69 de posturi în cadrul spitalului, dintre care 5 urmau să fie ocupate de specialişti în urgenţe. Ceilalţi erau radiologi, chirurgi, asistenţi, infirmieri, registratori medicali, brancardieri şi îngrijitori de curăţenie. Toate posturile s-au ocupat anul acesta, dar nu şi cele de la urgenţe, unde s-au ocupat numai trei poziţii din cinci, după două concursuri. În plus, una dintre doctoriţele angajate a plecat imediat în concediu de maternitate. Aşadar, în ianuarie se vor face demersurile pentru noi angajări.

Cu excepţia ortopediei, a neurochirurgiei şi a chirurgiei cardiovasculare, toate celelalte intervenţii vor putea fi asigurate în regim de urgenţă la Spitalul Municipal Cluj-Napoca timp de 24 de ore pe zi.

"Şansele sunt mai mari acum, mi s-a spus că în ianuarie intră o nouă promoţie de medici. Există la nivel naţional un deficit foarte mare de specialişti în urgenţe. Este o meserie bine plătită în străinătate, iar mulţi medici preferă să plece afară", a spus Radu Moisin, consilier local PNL şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Spitalului Municipal.

Moisin este cel care a propus, în decembrie 2015, ca secţia de urgenţe să funcţioneze permanent, pentru a se putea descongestiona Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean. Colegii săi au fost de accord şi s-au alocat bani, din bugetul pe anul 2016, pentru asigurarea salariilor acestor noi angajaţi. Procedura de recrutare a personalului medical este complicată; anunţul de angajare trebuie să fie publicat în revista de specialitate Viaţa medicală, iar concursul poate fi organizat abia la 30 de zile după apariţia publicaţiei.

4

milioane de lei se duc anual, suplimentar, din bugetul municipiului, pentru salariile celor 69 de persoane angajate pentru permanentizarea secţiei de urgenţe a Spitalului Clinic Municipal.

În 2014 şi 2015, Primăria a investit în Spitalul Clujana, din bugetul local şi din fonduri europene, 13 milioane de euro, bani care s-au dus către cumpărarea de aparatură medicală performantă. Pentru cheltuielile de funcţionare, în 2016, Spitalul Clinic Municipal avea alocată suma de 11,5 milioane de lei, cu 2 milioane de lei mai mult decât în anul 2015. Circa 3 milioane de lei erau dedicaţi cumpărării unui angiograf, 800.000 de lei pentru cumpărarea de ventilatoare în secţiile de terapie intensivă şi 600.000 de lei pentru dotările saloanelor din spital.

 

Comenteaza