Delegaţie sud-coreeană la Cluj

Delegaţie sud-coreeană la Cluj
Consiliul Judeţean Cluj a primit vizita unei delegaţii oficiale a Provinciei Jeollanamdo din Coreea de Sud. Vizita a avut drept principale obiective atât semnarea unui document de intenţie care să prefaţeze stabilirea unor relaţii de cooperare bilaterală aprofundată între cele două regiuni, cât şi participarea la o serie de activităţi comune dedicate energiei regenerabile şi agriculturii.

„Consider colaborarea cu această regiune din Coreea de Sud ca fiind de bun augur întrucât experienţa şi bunele practici ale sud-coreenilor în numeroase domenii extrem de tehnologizate sunt incontestabile. Posibilitatea de a iniţia colaborări atât cu administraţia cât, mai ales, cu sectorul de cercetare-dezvoltare şi cu mediul antreprenorial coreean constituie o oportunitate pe care ne propunem să o valorificăm la maxim", a declarat Marius Mînzat, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj şi moderator al întâlnirii de la sediul forului administrativ judeţean.

Condusă de viceguvernatorul regiunii şi formată din reprezentanţi ai administraţiei regionale şi ai unor institute din domeniul energiei verzi şi al cercetării agricole, delegaţia provinciei Jeollanamdo a fost primită de către vicepreşedinţii Consiliului Judeţean, domnii Marius Mînzat şi Vákár István, împreună cu o serie de reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene, membri ai mediului academic agricol şi tehnic, precum şi de conducători şi experţi ai clusterelor şi institutelor de cercetare din domeniile agro-business şi al energiei regenerabile din judeţul Cluj.

Semnarea, cu acest prilej, a unei scrisori de intenţie pentru relaţii de colaborare între cele două părţi are drept scop stabilirea unei cooperări aprofundate în plan economic, social, cultural şi educaţional, precum şi stabilirea unor parteneriate reciproc avantajoase menite să sprijine cercetarea, dezvoltarea şi progresul tehnologic în domenii specializate şi în care partea coreeană deţine o experienţă extrem de consistentă cum sunt energia regenerabilă şi agricultura.

„Atât agricultura, cât şi energia verde, ca sursă de energie alternativă, reprezintă domenii de maximă actualitate şi care se află într-o continuă dezvoltare, fiind de mare interes pentru Cluj. Ceea ce ne dorim este ca, valorificând schimbul de bune practici şi cunoştinţe cu sud-coreenii, să consolidăm statutul Clujului de pol al cercetării şi inovării în sectoarele vizate", a declarat Vákár István, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj şi preşedinte al Clusterului Agro Transilvania.

În cadrul întâlnirii de la sediul Consiliului Judeţean, reprezentanţii celor două părţi au prezentat, alternativ, profilul actual şi potenţialul economic şi de dezvoltare al celor două regiuni, o atenţie aparte fiind acordată punctelor forte şi oportunităţilor pe care le oferă fiecare dintre regiuni. În urma discuţiilor, delegaţia coreeană şi-a manifestat disponibilitate de a pleda cauza Clujului în vederea susţinerii investitorilor coreeni dornici să iniţieze noi afaceri în judeţul nostru, precum şi de a facilita intrarea pe piaţa coreeană a unor companii clujene. În acest sens, vice-guvernatorul Provinciei Jeollanamdo a adresat deja părţii clujene invitaţia de a participa, în toamna acestui an, în localitatea Naju, la Expoziţia Internaţională pentru Agricultură, un eveniment de mare anvergură în zona Asiei Orientale care reuneşte aproximativ 400 de organizaţii şi companii din 20 de ţări şi care reuneşte, anual peste 700.000 vizitatori.

În continuarea întâlnirilor de la sediul Consiliului Judeţean, delegaţia coreeană a efectuat o serie de vizite la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj, respectiv la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare (INCDTIM), unde membrii delegaţiei au avut ocazia să poarte discuţii cu caracter tehnic în domeniile agricol şi al energiei regenerabile. Un aport extrem de consistent în acest sens a fost adus şi de cele două clustere clujene specializate şi la care Consiliului Judeţean deţine calitatea de membru, respectiv Clusterul Agro Transilvania şi Transylvania Energy Cluster, care şi-au prezentat experienţa şi portofoliul de proiecte.

Comenteaza