Aeroportul clujean ar putea “găzdui” zboruri transoceanice

Aeroportul clujean ar putea “găzdui” zboruri transoceanice
Pentru dezvoltarea aeroportului clujean, preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, a anunţat că de anul viitor va demara un nou proiect de infrastructură ce vizează un terminal cargo, care să deservească interesele companiilor investitoare.

Tişe susţine că solocotările pentru dezvoltarea sectorului de transport aerian pentru marfă sunt din ce în ce mai mari. Din această toamnă va deveni funcţională şi noua pistă a aeroportului.

Lucrările la noua pistă a aeroportului clujean au început în vara lui 2011. Într-o primă etapă, pista va măsura 2.100 de metri, urmând ca ea să fie dată în folosinţă din această toamnă. Consiliul Judeţean s-a angajat să achite pentru lucrări suma de 137 de milioane de lei. Preşedintele Alin Tişe a anunţat că de anul viitor lucrările la noua pistă vor putea fi continuate până la 3.500 de metri, aşa cum era prevăzut iniţial proiectul. "După ce vom avea pista finalizată, vom putea purta negocieri pentru introducerea unor destinaţii transoceanice. Companiile aeriene vor putea opera pe aceste rute cu aeronave de mari dimensiuni", a comentat Tişe.

Mai mult, acesta a subliniat că o altă investiţie importantă de anul viitor vizează realizarea unui terminal cargo, care să dezvolte trasportul aerian de marfă. "Sunt foarte multe companii şi investitori care se interesează despre posibilităţile de transport de marfă de pe aeroport, aşa încât va trebui să ne achităm de o altă sarcină, prevăzută, de altfel, în proiectul de dezvoltare a aeroportului, şi să demarăm lucrările la un terminal cargo", a declarat liderul administraţiei judeţene.

Judeţul Cluj numără aproximativ 700.000 de locuitori. Din acest punct de vedere, aeroportul din Cluj-Napoca poate fi comparat cu cele din oraşele europene Geneva şi Stuttgart, care înregistrează anual 12 milioane, respectiv 9 milioane de pasageri. În 2011, pentru al doilea an consecutiv, Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca a atins numărul de 1.000.000 de pasageri. În acest moment, aeroportul clujean este pe locul trei în România din punctul de vedere al numărului de pasageri, după aeroporturile din Bucureşti şi Aeroportul Internaţional "Traian Vuia" Timişoara, şi al doilea aeroport regional al ţării. Totodată, este primul aeroport din categoria celor aflate în subordinea consiliilor judeţene din România. Principalul obiectiv al administraţiei judeţene vizează creşterea traficului intern şi extern de pasageri prin realizarea unor noi legături aeriene internaţionale regulate şi prin mărirea numărului de frecvenţe pe anumite destinaţii. De altfel, administraţia judeţeană s-a angajat să sprijine companiile aeriene acordându-le subvenţii în cazul în care vor fi interesate să introducă noi rute aeriene. Astfel, din toamnă, de la Cluj ar putea să se zboare spre Dublin, Praga, Frankfurt, Pisa şi Charleroi.


(D.A.)

 

Etichete
Comenteaza