Blocaj în criza gunoaielor. „Ping-pong" între autorităţi

Blocaj în criza gunoaielor. „Ping-pong
Rampa temporară de depozitare a deşeurilor de la Pata Rât se va închide şi ea peste circa două luni de zile iar oraşele şi comunele judeţului nu ştiu unde vor depozita gunoaiele din 15 iulie încolo. Primăria Feleacu joacă „ping-pong" cu Consiliul Judeţean Cluj în privinţa deschiderii unei noi rampe.

 

„Criza gunoaielor" a reapărut în februarie 2015, când celebra groapă de gunoi de la Pata Rât, o adevărată ruşine a oraşului, supraîncărcată, a fost închisă la presiunea inspectorilor de mediu. Atunci s-a găsit o soluţie de urgenţă, o rampă în imediata apropiere a celei vechi, dar cu capacitate temporară, şi care ar urma să fie plină în jurul datei de 15 iulie.

Unde vom duce gunoaiele după această dată? Până la această oră, autorităţile nu pot da un răspuns la această întrebare.

În condiţiile în care depozitul ecologic de deşeuri din Feleacu (CMID) va fi gata de-abia în anul 2016, soluţia ar fi o altă rampă temporară. Singura locaţie care are deja autorizaţie de mediu este cea pe care se construieşte CMID, iar pentru construcţia rampei, Consiliul Judeţean Cluj a făcut un prim pas. În şedinţa din 30 aprilie 2015, consilierii judeţeni au votat un acord de principiu pentru realizarea platformei de depozitare temporare a deşeurilor de către Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Privat al Judeţului Cluj (RAADPP), aflată în subordinea CJ Cluj.

Platforma nu se poate face fără acordul oficial al Consiliului Local Feleacu, care încă nu a luat nici o decizie. Primăria Feleacu a cerut iniţial CJ Cluj să cumpere toate cel 64 de hectare de teren din zonă, ofertă respinsă de preşedintele interimar Vakar Istvan, deoarece pentru rampa temporară ar fi nevoie de doar 2 hectare.

RAADPP Cluj a făcut o nouă ofertă CL Feleacu, de a cumpăra sau de a administra o suprafaţă de 5 hectare în vederea construirii rampei temporare de depozitare a deşeurilor, iar primarul comunei, Nicolae Balea(PDL-PNL), a răspuns printr-o adresă că solicitarea „va fi analizată în şedinţa ordinară a Consiliului Local al comunei Feleacu din data de 30 aprilie 2015". Acest lucru nu s-a întâmplat în şedinţa de joi, viceprimarul comunei, Jakabffy Barna(UDMR) declarând pentru Ziua de Cluj că în acea şedinţă a CL Feleacu nu s-a luat nici o decizie cu privire la rampa de deşeuri.

Vicepreşedintele interimar al CJ Cluj, Horaţiu Catarig(PDL-PNL), a afirmat că nici la forul judeţean nu a ajuns, până luni, nici un răspuns oficial de la comuna Feleacu. Primarul comunei, Nicolae Balea, nu a putut fi contactat pentru a ne răspunde care este poziţia instituţiei pe care o conduce în acest caz.

La recenta şedinţă a CJ Cluj, din 30 aprilie, preşedintele interimar Vakar Istvan(UDMR) a informat consilierii despre alte doua variante de realizarea a unei rampe temporare de depozitare a deşeurilor, dar nici una dintre ele nu are autorizaţie de mediu, iar obţinerea unei asemenea autorizaţii ar putea dura chiar şi 6 luni de zile. Una dintre variante ar fi pe teritoriul comunei Mociu, iar cealaltă în comuna Moldoveneşti, unde există deja o rampă privată de stocare a deşeurilor periculoase, iar proprietarul a cerut instituţiilor de mediu şi autorizarea pentru depozitarea deşeurilor menajere.

Reprezentanţii RAADPP(regie care administrează printre altele şi drumurile judeţene) spun că intenţionează să realizeze această rampă temporară din resurse financiare proprii şi că regia doreşte să se dezvolte şi ca operator de gestiune deşeuri.

În luna februarie a acestui an, timp de o zi, zeci de maşini care au colectat gunoaiele din Cluj nu au avut unde descărca şi au stat încărcate în garaje sau prin cartiere, după închiderea vechii rampe de la Pata Rât. În anul 2012, depozitarea gunoaielor pe rampa de la Pata Rât a mai fost sistată o dată, aceasta fiind considerată neconformă, dar a fost redeschisă ulterior.

 

 

Comenteaza