Ce se mai întâmplă cu Alianaţa Vestului

Ce se mai întâmplă cu Alianaţa Vestului
| Foto: infooradea.ro

Primarii din Timişoara, Cluj-Napoca, Arad şi Oradea au lansat, în 2018, Alianţa Vestului (AVE), un parteneriat sub forma unei asociații de dezvoltare intercomunitară, prin care vor să atragă fonduri europene direct de la Bruxelles pentru proiecte comune.

"Practic, noi ne-am atins scopul pentru care ne-am creat, chiar dacă administrativ ea nu funcţionează, proiectele le-am atins. Autostrada Transilvania, se continuă până la Bihor, am reuşit să obţinem cooptarea noastră în proiectele mari regionale, trenul metropolitan şi metroul, să aducem bani europeni la noi în regiune, eu consider că parteneriatul cu Guvernul a reuşit şi suntem pe cale de a finaliza aceste proiecte importante pe care le-am avut", a spus edilul, la ZIUA LIVE. 

Structura le permite edililor din cele patru localități să facă schimb de experiență, dar și să inițieze împreună „proiecte mari, care ies din matca celor patru orașe și au impact regional și răsfrângere națională și europeană”.

Asociația de Dezvoltare Intracomunitară Alianța Vestului are sediul în Timișoara. Printre cele mai importante obiective sunt accelerarea implementării proiectului Autostrada Transilvania, susținerea și urgentarea implementării proiectului Autostrada Via Carpathia, susținerea și urgentarea proiectului Autostrada Timișoara - Belgrad, dezvoltarea unei conexiuni de tren de mare viteză între toate cele patru orașe, dezvoltarea unei rețele de transport public intraregional și interregional și creșterea mobilității ecologice în zona metropolitană prin proiecte de tip tren, tramvai, troleibuz, autobuz electric, metrou.

Planul primarilor din cele patru orașe este să promoveze un set comun de infrastructuri specifice, precum și un pachet de facilități oferite agenților economici, dar și să susțină parteneriatele între universități și mediul de afaceri și administrația publică locală. Aceștia susțin construirea spitalelor regionale de urgență Cluj și Timișoara, ca poli de interconectare cu spitale județene.

Patrimoniul inițial al AVE este de 80.000 de lei, iar contribuțiile sunt egale pentru cei patru membri fondatori. Cele patru orașe mai plătesc o cotizație anuală stabilită la 0,5 euro/locuitor. Primul președinte ale AVE a fost fostul primar al Timișoarei, Nicolae Robu. Din AVE fac parte priamarii Clujului, Oradiei, Aradului şi Timişoarei. 

loading...
Comenteaza