Ce vrem de la Europa de ziua ei. Principalele proiecte ale Clujului pe fonduri de la UE

Ce vrem de la Europa de ziua ei. Principalele proiecte ale Clujului pe fonduri de la UE
Clujul vrea să finanţeze mobilitatea din bani europeni şi aşteaptă lansarea variantei finale a ghidurilor solicitantului pentru axa 4 prioritară a POR.

De Ziua Europei, ZIUA de CLUJ l-a invitat pe Ovidiu Cîmpean, director în cadrul Direcţiei generale de comunicare, dezvoltare locală şi management a Primăriei, să vorbească despre cea mai directă relaţie a Clujului cu Bruxelles-ul: fondurile europene.

În acest moment, ghidurile solicitantului pentru finanţarea investiţiilor din fonduri europene sunt în dezbatere publică. Forma lor finală ar fi trebuit să fie lansată demult, iar ultimul termen depăşit a fost în urmă cu o lună.

Ovidiu Cîmpean a subliniat că procedurile s-au complicat faţă de exerciţiul financiar precedent şi că demersurile de modernizare a sistemului sunt doar aparente. „Moda asta cu semnarea pe fiecare pagină a proiectelor depuse pentru a obţine finanţare europeană e veche, dar nu vrem nicicum să renunţăm la ea! Dulapuri întregi de documente erau semnate şi ştampilate pe fiecare pagină în perioada de finanţare 2007-2013. Acum se vor depune electronic, însă semnatul şi ştampilatul pe fiecare pagină rezistă!", a scris Cîmpean pe Facebook.

Clujul are 45 de milioane de euro rezervaţi în Programul Operaţional Regional (POR), axa prioritară 4. Cei mai mulţi bani, 36 de milioane de euro, ar urma să meargă către îmbunătăţirea mobilităţii urbane.

Potrivit lui Cîmpean, Primăria doreşte să cumpere mijloace de transport ecologice. Astfel, se doreşte achiziţionarea de troleibuze, garnituri de tramvai şi autobuze electrice. Tot pe această axă se vor depune proiecte pentru mărirea spaţiilor pietonale. În acest scop, împreună cu Ordinul Arhitecţilor din România,va fi organizat un concurs de soluţii pentru pietonalizarea străzii Kogălniceanu şi a Pieţei Universităţii. „Să vedem ce idei apar în cadrul concursului de soluţii pentru amenajarea Someşului. Pe cele care se referă la mobilitate, sperăm să reuşim să le realizăm tot din fonduri europene", a afirmat Ovidiu Cîmpean.

De asemenea, se intenţionează construirea a două creşe, una pe strada Donath, în Grigorescu, alta pe Grigore Alexandrescu, în Mănăştur. Pentru cele două creşe au fost depuse proiecte şi la Ministerul Dezvoltării Regionale, solicitându-se fonduri din Planul Naţional de Dezvoltare Locală.

„În exerciţiul financiar precedent, 2007-2013, s-au preluat proiectele în 2009. Acum, în exerciţiul 2014-2020, suntem aproape de mijlocul lui 2017 şi încă nu se pot depune proiecte. Acum ghidurile sunt în dezbatere publică, nu sunt finale, şi pot suferi schimbări", a menţionat Ovidiu Cîmpean.

„Încercăm să mai obţinem fonduri şi pentru mici spaţii verzi din cartiere, de până la 10.000 de metri pătraţi", a mai subliniat directorul din cadrul Primăriei.

Primăria cere bani europeni şi pe axa 3, creşterea eficienţei energetice. Aproximativ 50 de blocuri sunt prinse într-un proiect de reabilitare termică, potrivit lui Cîmpean: „Pentru 30 de blocuri există deja studii de fezabilitate şi proiecte tehnice finalizate, iar pentru alte 20 există contracte de proiectare semnate".

DECLARAŢIE
„Fondurile europene sunt o şansă pentru dezvoltarea mobilităţii şi reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Noi ne doream un transport nepoluant la Cluj, iar finanţarea unei mobilităţi sustenabile de la Bruxelles se suprapune peste planurile noastre"
Ovidiu Cîmpean, director în cadrul Direcţiei generale de comunicare, dezvoltare locală şi management a Primăriei

 

 

Comenteaza