Update Centru Integrat de Transplant, în centrul Clujului, pe un teren aflat în paragină de 12 ani

Centru Integrat de Transplant, în centrul Clujului, pe un teren aflat în paragină de 12 ani

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe, anunţă construirea unui Centru Integrat de Transplant (CIT), pe un teren de 7.000 mp din centrul oraşului, care stă nefolosit de 12 ani. 

Este vorba de un teren aflat în proprietatea publică a judeţului Cluj, situat între străzile Hasdeu şi Victor Babeş, între principalele clinici şi căminele studenţeşti.  Acesta a fost concesionat în 2006-2007, când preşedinte al CJ Cluj era liberalul Marius Nicoară, firmei Nisco Invest, care urma să construiască aici un mall sub denumirea de Akademia Center.

Investiţia nu s-a mai realizat, iar ulterior au fost vehiculate mai multe variante pentru acest teren: parking, centru IT sau spital monobloc. Acum, Alin Tişe aduce în discuţie CIT, investiţie ce ar urma să fie realizată cu bani de la CJ şi din fonduri europene. 

"Acest centru va da posibilitatea să facem operaţiuni de transplant atât pentru rinichi, cât și pentru inimă, plămâni, ficat.  Va fi un element de referinţă al Clujului şi al întregii ţări. Va fi un centru unic în România și sunt puține centre de acest fel în Europa", a declarat preşedintele CJ Cluj. 

Centrul ar urma să fie finalizat în cinci ani, pentru finanţarea acestuia CJ urmând să depună trei proiecte pe fonduri europene: "Terenul are suprafaţa de 15.000 mp, iar suprafaţa construită va fi de 7.000 mp.

Vom depune trei proiecte pentru fonduri europene: fonduri norvergiene, fonduri europene pe programe de sănătate şi fonduri de la Banca Europeană de Investiţii. Am dat drumul la un concurs de soluţii pentru tema de proiectare; organizăm un concurs pentru partea de concept, vom elabora documentaţia tehnică, până la sfârșitul anului 2019. 

Nu avem un cost estimativ, studiile ne vor răspunde punctual cât costă. Este o construcţie obişnuită. Putem folosit acel amplasament fără nicio problemă. Ministerul Sănătăţii nu se opune acestui proiect. Parkingul subteran poate fi folosit fără probleme", a explicat Tişe. 

Viitorul centru ar urma să aibă 300 de paturi şi va găzdui, treptat, şi Institutul de Neurologie. "Institutul de Neurologie se va reloca, în etape, integral în această clădire, deoarece are mari probleme în momentul de față din punctul de vedere al locației", a adăugat Tișe.

CIT va fi un câștig mare și pentru corpul medical din țară și nu numai, explică managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Cluj, Vasile Mureşan, urmând ca acesta să găzduiască și ample activități de cercetare și formare medicală:

"Acest centru integrat de transplant multiorgan este un proiect unic în România şi, practic, în Uniunea Europeană sunt foarte puţine centre care să fie concentrate pe toate tipurile de transplant. De el vor beneficia mii de pacienţi din întreaga ţară şi chiar din afara României, pe măsură ce ne vom alinia la Eurotransplant.  Va fi un câştig mare şi pentru corpul medical, vor beneficia şi se vor forma profesional sute de medici; unii din afara României şi-au manifestat deja dorinţa să vină să lucreze în acest centru.

Pe lângă activitatea propriu-zisă de transplant, va fi şi o activitate de cercetare şi de formare medicală continuă. Deci va fi o activitate foarte complexă şi, pentru imaginea Clujului. Va fi un pas extrem de important şi toată lumea va avea de câştigat", a declarat Vasile Mureşan.

Akademia Center, afacere păguboasă a județului

Investiţia iniţială era estimată la 30 de milioane de euro şi era lansată în plină „bulă" imobiliară românească, care avea însă, din păcate, să sucombe doi ani mai târziu în crunta criză economico-financiară care a lovit puternic şi ţara noastră.

Aşa cum făceau majoritatea investitorilor imobiliari, Nisco Invest a cerut un credit ipotecar uriaş, de 25,5 milioane de euro, BCR, care l-a aprobat în 2008, iar drept garanţie a acceptat o ipotecă de rangul întâi doar asupra construcţiei viitoare, în condiţiile în care terenul se afla în proprietatea CJ, pe care a şi înscris-o în Cartea Funciară.

Investitorul nu a apucat decât să toarne fundaţia mall-ului, care a inclus lucrări complexe de stabilizare a terenului prin introducerea unor piloni la o adâncime de 30 m în pământ, a căror vârfuri se văd şi acum printre buruieni şi mărăcini. În 2011 Nisco a intrat în insolvenţă şi ulterior în faliment, iar BCR a preluat această fundaţie în proprietate, conform contractului de ipotecă.

Aceşti piloni au reprezentat practic „ghinionul" pe care l-a avut CJ Cluj, şi implicit contribuabilul judeţului, fiindcă aceste bucăţi de oţel şi beton au dus practic la un blocaj juridic specific românesc, iar forul judeţean nu şi-a mai putut folosi terenul. Deşi CJ a fost acceptat drept creditor chirografar cu 17 milioane de lei (totalul redevenţelor ce trebuiau primite pe toată durata contractului de concesiune), nu a încasat nici un leu. Mai multe detalii AICI! 

Parking, spial, centru IT

În 2013, când la şefia judeţului se afla Horea Uioreanu, pe terenul de pe str. Victor Babeş se vehicula realizarea unui parking supraetajat pentru pacienții care vin la clinicile clujene. În vara lui 2016, imediat după revenirea lui Alin Tişe în funcţia de preşedinte al CJ, ZIUA de CLUJ scria că investitori din domeniul IT ar dori să construiască aici un imobil turn care să găzduiască un centru de inovare-cercetare.

Povestea s-a schimbat în toamna aceluiaşi an, când s-au făcut progrese semnificative în privința clarificării situaţiei juridice a terenului. La acea vreme, Tişe dorea ca pe acest amplasament să fie ridicat Spitalul Pediatric Monobloc. Nu în ultimul rând, clujenii îşi doreau ca terenul să fie transformat în parc public. 

Comenteaza