CJ Cluj a predat amplasamentul pentru bazinele de decantare şi staţia de epurare de la Pata Rât

CJ Cluj a predat amplasamentul pentru bazinele de decantare şi staţia de epurare de la Pata Rât
Consiliul Județean Cluj a predat societății Process Engineering amplasamentul pe care vor fi edificate cele două bazine de decantare și neutralizare, respectiv stația de epurare a levigatului provenit din depozitul de deșeuri de la Pata Rât.

"Rezolvarea problemei levigatului de la Pata Rât intră într-o nouă etapă, întrucât odată cu îndeplinirea acestei proceduri demarează efectiv lucrările de amplasare a întregului sistem de epurare, prin osmoză inversă, a levigatului scurs din corpul depozitului", a declarat președintele CJ Cluj, Alin Tișe. Format din două parcele, de 5.525 mp, terenul deținut în coproprietate de șase persoane fizice a fost închiriat de CJ în baza unui contract de locațiune pe o durată inițială de un an, ce poate fi prelungit prin acordul părților.

Potrivit procesului verbal de predare-primire a amplasamentului către societatea prestatoare, data semnării acestui document corespunde cu cea a intrării în vigoare a ordinului de începere a lucrărilor aferente contractului de servicii vizând "furnizarea prin închiriere stație de epurare levigat pentru eliminarea poluării în urma declarării situației de urgență conform hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență".

Beneficiind de avizul necesar din partea Apelor Române, operațiunile vor începe cu realizarea construcțiilor civile necesare, respectiv a bazinelor de decantare și neutralizare, după care va fi amplasată și dată în funcțiune stația de epurare, mai informează CJ Cluj. Amplasarea acestei staţii de epurare nu a fost posibilă până acum pentru că forul judeţean nu a avut teren disponibil, în zona depozitului de la Pata Rât.

Contractul încheiat de CJ cu Process Engineering este structurat pe două componente principale. Prima, în valoare de 1,8 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA), reprezintă costurile efective pentru închirierea statiei de osmoză şi include închirierea propriu-zisă a instalaţiei, costul aferent consumului de piese de schimb, consumabile şi chimicale, costul aferent serviciului de operare, service şi asistenţă tehnică, costul pentru avizarea staţiei la autorităţile publice locale, respectiv costurile aferente generării proprii de curent electric prin generator până la realizarea branşamentului de curent.

În ceea ce priveşte cea de-a doua componentă, aferentă demarării lucrărilor civile necesare pentru instalarea şi operarea staţiei de levigat, aceasta are o valoare de 1,2 milioane de lei, fără TVA, şi prevede construirea platformei pentru poziţionarea staţiei, edificarea bazinelor necesare - levigat/ permeat/ concentrat, soluţia de preluare a levigatului din amplasament pentru a fi tratat, poziţionarea ţevilor pentru transportul levigatului, împrejmuirea staţiei, conectarea la energia electrică, alte lucrări necesare.

Comenteaza