Clujul putea deveni acţionar la Coca-Cola, dar afacerea a picat. „Eu cu escrocii nu negociez şi nu semnez nimic"

Clujul putea deveni acţionar la Coca-Cola, dar afacerea a picat. „Eu cu escrocii nu negociez şi nu semnez nimic
Toată lumea ştie despre Coca-Cola că a dorit să îşi instaleze linia de producţie din Transilvania la Cluj. Mai puţini ştiu cum au decurs negocierile şi cum s-au rupt.

Fostul primar Gheorghe Funar a acordat un amplu interviu pentru ziarul Adevărul, în care explică, printre altele, de ce nu a investit la Cluj producătorul Coca-Cola şi care este motivul pentru care oraşul era considerat „închis".

„Eu, ca primar român, i-am încurajat în primul rând pe investitorii români. Mie îmi este mai aproape cămaşa de corp decât paltonul. Singurul investitor străin care a plecat de la Cluj-Napoca a fost Coca-Cola, fiindcă ei au venit cu o echipă de escroci care au încercat să ne păcălească, să aducă o fabrică demontată din Grecia şi să o monteze la noi. Noi, primăria, am convenit să punem la dispoziţie un teren prin care ne asociem cu ei şi am pus condiţia ca fabrica să fie realizată la Tehnofrig din Cluj-Napoca, unde aveam capacitatea să realizăm fabrici Coca-Cola. Şi în ziua când trebuia să semnăm contractul mi-au spus că fac investiţia dacă acceptăm ca participarea primăriei să fie mai mică şi linia tehnologică să o aducă ei din străinătate. Le-am spus că eu cu escrocii nu negociez şi nu semnez nimic. I-am invitat să plece şi s-au dus pe lângă Oradea, să facă acolo. (...) Dacă vii la mine în casă, eu îţi pun condiţii. Nu îmi pui tu mie. Poţi să fii cine vrei. (...) Noi intram cu terenul în asociere şi în funcţie de partea în capitalul social obţineam venituri suplimentare la bugetul local", a spus Funar.

Gheorghe Funar a administrat Clujul 12 ani, între 1992 şi 2004, iar principala sa preocupare a fost legată de conflictul interetnic. Nici acum, după alţi 12 ani, nu a renunţat la tema naţionalistă. În interviul din Adevărul, fostul primar spune că filmul Son of Saul, cu clujeanul Levente Molnar în distribuţie, a primit premiul Oscar datorită unui aranjament.

„E filmul acela unde sunt unguri din ţările pe care le revendică ei pentru Ungaria mare. Ca să internaţionalizeze această problemă, au realizat acest film în care au invitat actori din România, din Slovacia, din Ucraina subcarpatică. Din teritorii pe care ei le revendică. Şi nu întâmplător alţii le acordă premii la Oscar, ca să se vorbească de ungurul ăsta din România, de la Cluj-Napoca... Sunt nişte aranjamente şi acolo... Cinematografia mondială e în mâna evreilor. Ei lucrează, ei aranjează, ei stabilesc cine câştigă", a declarat fostul primar al Clujului.

În ultimii ani, Gheorghe Funar a devenit celebru datorită unor declaraţii aiuritoare, cum că geto-dacii au fost primul popor apărut pe pământ şi că deţineau aparatură de zbor, cu care au trecut oceanele. De asemenea, susţine că teoria relativităţii i-a fost furată lui Mihai Eminescu de Albert Einstein.

 

Comenteaza