Clujul vrea să amenajeze un parc nou, din bani europeni. Va avea și un lac de 2-3 hectare

Clujul vrea să amenajeze un parc nou, din bani europeni. Va avea și un lac de 2-3 hectare
O pădure-parc ar urma să fie amenajată în Cluj-Napoca.

Primăria vrea să amenajeze un parc nou de agrement, care ar urma să se numească „Pădurea clujenilor". A fost pornităo licitaţie pentru proiectarea planului urbanistic zonal pentru acest parc, la care din păcate nu s-a prezentat nimeni şi va trebui reluată. Lucrările ar urma să se realizeze din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional, axa prioritară 4.2 („Realizarea de acţiuni destinate îmbunătăţirii mediului urban, revitalizării oraşelor, regenerării şi decontaminării terenurilor industriale dezafectate - inclusiv a zonelor de reconversie -, reducerii poluării aerului şi promovării măsurilor de reducere a zgomotului").

„Ideea de bază, care a generat propunerea, este de mărire a suprafeţelor verzi, pentru a ajunge în anul 2020 la o suprafaţă de 27 mp/cap de locuitor, precum şi cea de a crea noi zone de recreere şi petrecere a timpului liber în municipiului Cluj-Napoca", se arată în descrierea obiectivului.

Parcul ar urma să aibă piste de role, biciclete şi pentru alergare, mese de ping-pong, perete pentru căţărare, aparate de fitness, amenajări pentru sporturile de iarnă, locuri de joacă pentru copii, dar şi un lac de 2-3 hectare.

500

este estimarea numărului de utilizatori zilnici făcută de cei care au realizat caietul de sarcini al licitaţiei.

"Proiectul va fi realizat pe axa 4.2 din Programul Operațional Regional, care presupune transformarea terenurilor degradate în spații verzi. Avem în domeniul public al municipiului, în zona Bulevardul Muncii, 20 de hectare de teren, unde dorim să amenajăm o pădure-parc. Este o suprafață mai mare decât Parcul Central și ne dorim să fie un spațiu frecventat de locuitori din zona metropolitană, având în vedere că este în Cluj-Napoca, dar aproape și de Apahida. Terenul este unul pe care am plantat copaci în trecut, dar pe care îl vom sistematiza; urmează să facem și lucrări de plantare. Nu avem în plan construcții. De altfel, zona are potențial de alunecare și tocmai de aceea soluția de pădure-parc ni s-a părut oportună", a spus Ovidiu Cîmpean, director în cadrul Primăriei.

Cîmpean s-a arătat dezamăgit de gaptul că nimeni nu a fost interesat de licitația de proiectare. ”Vom face câteva modificări la caietul de sarcini și vom porni din nou licitația. Anul viitor se va realiza studiul de fezabilitate și estimez că execuția va începe abia în 2019”, a precizat reprezentantul municipalității.

Pe axa 4.2, Clujul mai dorește realizarea unui parc în zona Între Lacuri. În plan se află de asemenea amenajarea altor spații verzi, cum ar fi Parcul Est sau baza sportivă La Terenuri, a căror edificare depinde de rezolvarea problemei juridice a terenurilor.

Comenteaza