Consilierii judeţeni ai PSD Cluj: „Nu votăm bugetul fără bani pentru Centenar"

Consilierii judeţeni ai PSD Cluj: „Nu votăm bugetul fără bani pentru Centenar
Consilierii judeţeni ai PSD anunţă că nu vor vota bugetul judeţului pe acest an dacă nu vor fi alocaţi bani pentru sărbătoarea Centenarului 2018 şi cer urgentarea unor proiecte importante ale Clujului.

Consilierii judeţeni ai PSD, în frunte cu liderul lor, Remus Lăpuşan, au susţinut într-o conferinţă de presă că nu vor susţine un buget în care nu se regăsesc alocate sume de bani pentru marcarea centenarului Marii Uniri, sărbătorit în acest an.

Aleşii judeţeni spun că nu există o strategie a Consiliului Judeţean (CJ) Cluj pe tema Centenarului şi propun alocarea a cel puţin 3 milioane de lei pentru acţiuni culturale care marcheză 100 de ani de la Marea Unire, sub egida "România Mare - 100 de ani".

Ei recomandă să fie realizate tipărituri de carte aniversară, construirea de statui şi busturi, expoziţii aniversare, conferinţe internaţionale şi naţionale şi alte tipuri de acţiuni. Liderul consilierilor judeţeni ai PSD Cluj, Remus Lăpuşan, s-a referit şi la unele proiecte prioritare ale forului judeţean.

„În urma dezbaterilor din CJ Cluj, în anul 2017, s-a stabilit ca prioritate modernizarea şi întreţinerea drumurilor judeţene, însă considerăm că aceste lucrări ar trebui realizate într-un ritm alert. Sunt drumuri judeţene licitate pentru a fi modernizate, însă execuţia lucrărilor este blocată datorită problemelor tehnice şi juridice.

Am solicitat în ultimii ani să se identifice o soluţie pentru lămurirea acestor situaţii, însă nu s-a ajuns la niciun rezultat. În consecinţă, considerăm că trebuie să găsim soluţii alternative, iar una dintre soluţii ar fi intrarea acestor drumuri în regim de întreţinere care să includă şi turnare unui strat de covor astfaltic", a declarat Remus Lăpuşan.

Acesta a dat şi câteva exemple de drumuri judeţene care necesită modernizare urgentă: DJ107P - Gilău -Someşu Rece - Mărişel, DJ150 - Viişoara - Ceanu Mare - Frata - Mociu, DJ109A - Chinteni - Vultureni - Recea Cristur - Dealu Jurcii, DJ107M - Luna de Jos - Băişoara - Buru.

Lăpuşan a criticat şi modul în care sunt gestionate proiectele câtorva parcuri industriale Tetarom de către conducerea CJ Cluj. „La Tetarom IV au fost sume alocate în bugetele ultimilor ani, însă acestea nu s-au cheltuit, iar ca urmare parcul industrial este mai mult decât degradat. Solicităm o informare publică legată de situaţia investiţiei.

În cazul Tetarom V, deşi s-a stabilit că va fi un proiect prioritar în proiectul de buget s-au alocat 0 lei pentru proiectul de investiţie, solicităm alocarea de fonduri pemtru demararea studiilor necesare pentru demararea construcţiei acestui parc industrial.

La Tetarom, deşi lucrările extinderii parcului industrial Tetarom I au fost finalizate, investiţia nu a fost dată în folosinţă. Solicităm ca acest lucru să fie cât mai repede realizat", au mai cerut consilierii judeţeni ai PSD Cluj. Aleşii social democraţi au mai solicitat şi o informare scrisă privind stadiul realizării parcului ştiinţific Tetapolis, care urmează să fie realizat lângă Tetarom I pe o suprafaţă de 8 ha.

În replică, preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, ne-a declarat că proiectul de buget pe acest an va mai suferi modificări, inclusiv la dezbaterile în plen şi a susţinut că grupurile politice pot să vină cu propuneri care vor fi analizate. Tişe a dat asigurări că vor fi alocaţi bani pentru marcarea Centenarului Unirii, sume care vor fi detaliate însă în plenul consiliului, la votarea bugetului.

Legat de parcurile industriale Tetarom, Tişe a explicat că recepţia finală la lucrările de extindere a Tetarom I nu a putut fi făcută din cauza alunecărilor de teren din zonă şi că ea este legată de lucrările de stabilizare a versantului, pentru că alunecarea poate afecta corpurile de clădire nou construite.

La Tetarom IV, el a spus că forul judeţean va finaliza realizarea parcului industrial redimensionat prin micşorare, după pierderea finanţării europene, urmând ca pentru restul terenului, să fie găsită o soluţie de externalizare către un operator privat.

Chiar dacă momentan în proiectul de buget afişat pe site-ul instituţiei nu au fost alocaţi bani pentru parcul Tetarom V, de la Câmpia Turzii, Tişe afirmă că vor fi prinşi bani şi pentru acest parc, în momentul discutării bugetului judeţului pe 2018, luna viitoare.

Comenteaza