Contractul de finanţare a centrului de deşeuri a fost prelungit

Contractul de finanţare a centrului de deşeuri a fost prelungit
Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, a emis luni un ordin prin care se prelungeşte cu un an durata de implementare a sistemului de management integrat al deşeurilor, care prevede şi construirea unui nou centru de deşeuri.

Astfel, proiectul va beneficia de finanţare până la data de 31 decembrie 2015. Demersurile de prelungire a contractului de finanţare au fost iniţiate de către Consiliul Judeţean (CJ) Cluj încă din luna iulie, când a fost transmisă o notificare în acest sens către Direcţia Generală a Agenţiei de Management a Programului Operaţional Sectorial Mediu.

"Necesitatea prelungirii duratei de implementare a proiectului "Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Cluj" la 64 de luni, respectiv până la data de 31.12.2015, a fost imperios necesară în vederea finalizării acestui proiect de o asemenea importanţă pentru locuitorii judeţului Cluj şi alinierii la standardele europene în materie de management al deşeurilor", a declarat Vákár István, vicepreşedintele CJ Cluj.

Motivele care au stat la baza ordinului emis şi, implicit, la actualizarea graficului de achiziţii şi a graficului de implementare al proiectului presupun necesitatea prelungirii unor contracte de lucrări încheiate în vederea realizării proiectului, care expirau la 31 decembrie 2014.

În mod concret, este vorba de construirea Centrului de Management Intergrat al Deşeurilor (CMID), de închiderea şi ecologizarea depozitelor de deşeuri urbane de la Pata Rât, Dej, Gherla, Huedin, Turda şi Câmpia Turzii, proiect în cadrul căruia abia miercuri au fost deschise ofertele depuse pentru realizarea lui, şi de construcţia drumurilor de acces la staţiile de transfer, finalizarea acestora fiind estimată să aibă loc abia în decembrie anul viitor.

De asemenea, construirea celor trei staţii de transfer în judeţul Cluj se va termina, cel mai probabil, abia în iulie 2015, iar echipamentele pentru depozitul de deşeuri vor ajunge doar în soptembrie 2015.

Construirea CMID este un proiect mai vechi al CJ Cluj, iniţiat în 2007, prin procedură de achiziţie publică, care de-a lungul timpului a întâmpinat nenumărate probleme: destabilizarea taluzului nordic aferent celulei de depozitare, suspiciuni legate de calitatea materialului folosit la realizarea sistemului de drenare a apelor subterane, excavaţii neautorizate executate de antreprenor în afara limitelor şantierului şi care pot afecta negativ stabilitatea şi siguranţa digului.

Aparent, la viitorul centru există riscul ca tone de gunoi să alunece din groapă după surpări de teren care se pot produce în mare parte a zonei de depozitare şi care ar putea surveni în câțiva ani, riscul cel mai mare fiind în cazul unui cutremur sau al unei ploi masive.

Proiectarea lucrărilor pentru fazele documentaţiei de atribuire şi proiect tehnic, plus caiet de sarcini a revenit consorţiului format din Kocks Ingenieure (Germania), Enviroplan Consultants & Engineers (Grecia), EPEM SA Environmental Planning Engeneering and Management (Grecia) şi Romar Consulting (România). Executarea lucrărilor a revenit asocierii Atzwanger (Italia), Lduner Impianti (Italia), Confort SA şi VEL Service (România).

Lucrările de execuţie au început în 2012, constructorul fiind Confort SA. La sfârşitul lui 2012 acest constructor a instrat în insolvenţă şi s-a retras din asociere, iar Atzwanger a luat ca subatreprenor pe Napoca Construcţii care a continuat lucrările.

Noul centru din apropierea Clujului ar trebui să aibă următoarele elemente: staţie de tratare mecano-biologica a deşeurilor biodegradabile, staţie de sortare deşeuri reciclabile, infrastructura adiacentă de alimentare cu apă, alimentare cu energie electrică, reţea de incendiu, execuţia celulei nr. 1 de depozitare deşeuri de 7,76 ha, drumuri interioare, clădire administrativă, zonă de intervenţii utilaje, zonă de spălare a roţilor, staţie epurare levigat, staţie de combustibil, reţele incintă, sistem captare gaz din depozit, lucrări de protecţie împotriva inundaţiilor, zonă de recepţie deşeuri, cabină pentru personalul de supraveghere, monitorizarea mediului.

Comenteaza