Criza gunoaielor. „Transferul pe buzunarul cetăţeanului a eşecului CMID nu trebuia votat fără o recuperare de la cei vinovaţi"

Criza gunoaielor. „Transferul pe buzunarul cetăţeanului a eşecului CMID nu trebuia votat fără o recuperare de la cei vinovaţi
Consiliul Civic Local organizează în această lună o dezbatere publică pe tema crizei gunoaielor din municipiu şi din judeţ.

Reprezentanţii societăţii civile reuniţi în Consiliul Civic Local (CCL) Cluj-Napoca nu sunt de acord ca populaţia să plătească mai mult pentru colectarea deşeurilor menajere şi cer tragerea la răspundere a celor vinovaţi pentru întârzierea finalizării Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) din comuna Feleacu.

În măsura în care eşecul investiţiei în Centrul de Management Integrat al Deşeurilor aparţine Consiliului Judeţean Cluj şi executivului acestuia, transferul pe buzunarul cetăţeanului a acestui eşec nu trebuia votat fără o recuperare de la cei vinovaţi", arată conducerea CCL.

Organizaţia nonguvernamentală se declară nemulţumită şi de faptul că decizia luată de Consilul Local Cluj-Napoca în 15 iulie, de majorare a tarifelor pentru ridicarea gunoiului, nu a fost precedată de o dezbatere publică.

Hotărârea Consiliului Local de suportare a costurilor de către cetăţenii Clujului şi de către companiile comerciale a efectelor majorării tarifelor la companiile de salubritate - cu 19% respectiv de 3,3 ori în cazul firmelor - reprezintă un act normativ care în temeiul legii nr. 52/2003 se supune necondiţionat dezbaterii publice", mai afirmă membrii Consiliului Civic Local.

Creşterea preţului pentru colectarea gunoiului menajer a fost luată de primărie la cererea firmelor de salubritate, care şi-au motivat cererea prin creşterea costurilor de transport a deşeurilor, care au fost duse o perioadă la Alba Iulia, iar din 15 iulie, la Oradea.

Primarul Emil Boc a anunţat că în aceste zile funcţionarii primăriei lucrează la stabilirea tarif de ridicare a deşeurilor, care ar urma să scadă, preţ ce va fi anunţat până în data de 15 octombrie, de când depozitarea gunoaielor se va face pe rampa temporară amenajată de regia primăriei clujene, RADP.

În opinia celor din Consiliul Civic Local, varianta găsită de primărie pentru stocarea deşeurilor nu respectă exigenţele europene în domeniu: „Alternativa anunţată de Primăria Cluj-Napoca pentru amenajarea unei platforme de stocare pentru maxim 2 ani nu rezolvă cerinţele europene de procesare şi recuperare a deşeurilor menajere şi nu asigură suportul tehnologic pentru recuperarea costurilor de colectare şi transport".

Consiliul Civic Local invită populaţia Clujului să participe activ la dezbaterea pe tema crizei gunoaielor ce urmează să se desfăşoare pe 15 octombrie, între orele 11:00 şi 13:00, în sala de şedinţe de la Consiliul Judeţean Cluj.

CCL a mai organizat o dezbatere publică la Primăria Cluj-Napoca în 14 august pe tema regulamentului de salubritate în municipiu, dar unde s-a discutat şi despre criza apărută în procesul de stocare a resturilor menajere.

Consiliul Civic Local a invitat Consiliul Judeţean Cluj să participe la organizarea dezbaterii publice, să invite toate primăriile din judeţ şi instituţiile publice implicate în acest proiect şi să faciliteze accesul cetăţenilor la această dezbatere.

Etichete
Comenteaza