Cum va funcţiona combinatul social ce se construieşte în locul Mechel

Cum va funcţiona combinatul social ce se construieşte în locul Mechel
Combinatul social care se înfiinţează la Câmpia Turzii va prelua 753 dintre angajaţii disponibilizaţi de Mechel, şi nu doar 600 cât se estima iniţial. Pentru accesarea finanţării europene, proiectul combinatului va fi prezentat mâine, la Bruxelles.

Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, Daniel Don, a amânat să depună spre finanţare, proiectul Combinatului social de la Câmpia Turzii, tocmai pentru a aştepta şi cea de-a doua tranşă de disponibilizări de la Mechel. După prima tranşă de concedieri, care a avut loc în martie, Mechel a decis ca la începutul lunii octombrie să mai disponibilizeze încă 800 de persoane. Ca atare, de la 600 de persoane cât erau preconizate iniţial în proiectul combinatului social, s-a ajuns în prezent la un număr de 753 de angajaţi. Daniel Don va fi prezent la Bruxelles în 17 octombrie, pentru accesarea finanţării europene. El a detaliat pentru REALITATEA FM Cluj sistemul de funcţionare al combinatului.

Ideea angajării disponibilizaţilor de la Mechel într-un combinat social, finanţat din fonduri europene, aparţine şefului Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Daniel Don. Acesta spune că a gândit inclusiv sistemul de funcţionare al combinatului. De altfel, reprezentanţii Guvernului - Liviu Pop, ministrul delegat pentru Dialog social şi chiar ministrul Municii, Mariana Câmpeanu - , nu s-au sfiit să admită că acest proiect ce se va implementa la Câmpia Turzii poate deveni un model de "bună practică", urmând a fi implementat şi în alte zone ale ţării.

"Ideea realizării unui combinat social mi-a venit imediat după ce am aflat că vor fi disponibilizaţi oamenii de la Mechel. În nenumărate rânduri am fost căutat de diverşi producători care aveau nevoie pe perioadă determinată de mână de lucru specializată, pentru diverse lucrări sau comisioane, şi mi-am dat seama că ar fi ideal să avem un astfel de combinat care să poată furniza specialişti care să le acopere nevoile", a spus Daniel Don. Angajaţii care vor fi parte din acest combinat vor fi afiliaţi, de fapt, nu unei firme comerciale, ci unei asociaţii. "Toţi cei 753 de angajaţi vor fi parte dintr-o asociaţie. Ei vor fi împărţiţi, în funcţie de afinităţi şi chiar de experienţa pe care o au, în patru secţii (întreprinderi): prestări servicii, metal, textil şi plastic. Înainte de a fi distribuiţi pe aceste secţii, vor fi calificaţi, fiecare în parte. În cadrul acestei finanţări europene, avem posibilitatea să dotăm secţiile cu echipamentul şi utilajele necesare. Angajaţii vor şti că lucrează pentru ei, dat fiind faptul că, atâta timp cât fac parte din această asociaţie (combinat social), ultilajele le aparaţin", a explicat Daniel Don. După ce combinatul cu cele patru întreprinderi va deveni funcţional, ar urma să vină şi clineţii.

"De pildă, firma De Longhi, care va activa în parcul Tetarom din Jucu, va avea nevoie de carcase pentru aparatele electrocasnice pe care le produce. Decât să transporte de la un furnizor din străinătate, cu bani foarte mulţi, mai bine le comandă direct de la întreprinderea de plastic din incinta Combinatului social de la Câmpia Turzii, la un preţ mult mai bun. Şi exemplele ar putea continua. Sunt firme care caută scaune din metal, altele care vor material textil pentru propria producţie. Combinatul social va putea să furnizeze toate aceste lucruri", a comentat Daniel Don. Halele combinatului vor putea fi realizate fie în incinta actualului combinat Mechel, fie într-un parc industruial din zona Câmpia Turzii, care au preţ de chirie destul de avantajos, a informat Daniel Don. Pentru implementarea acestui proiect, AJOFM atrage o finanţare de 6 milioane de euro din Fondul European de Ajustare la Globalizare. "Perioada de implementare este de doi ani, urmând ca ulterior, asociaţia/combinatul să rămână să se descurce pe cont propriu. O dată ce beneficiază de aceste ultilaje şi devine cunoscut pe piaţă, combinatul nu ar mai trebui să întâmpine probleme în a-şi desfăşura activitatea", este de părere Daniel Don.

Comenteaza