Cum vrea să rezolve Primăria din Cluj situaţia de la Pata Rât cu 3 proiecte europene VIDEO

Cum vrea să rezolve Primăria din Cluj situaţia de la Pata Rât cu 3 proiecte europene VIDEO
Primăria din Cluj-Napoca vrea să rezolve bomba socială de la rampa de gunoi Pata Rât cu o mână de locuinţe sociale, un mini-incubator de afaceri şi un centru de incluziune, în total acestea costă mai bine de 3 milioane de euro.

Primarul Emil Boc spune că instituţia a pregătit trei proiecte sociale pentru "categoriile defavorizate din zona metropolitană", care se referă în special la comunitatea de rromi de la rampa de gunoi Pata Rât.

Lista celor trei proiecte a fost înaintată către Ministerul Dezvoltării Regionale, care le-a acceptat ca principiu. "Urmează să pregătim studiile de fezabilitate şi vor intra în lista de rezervă pentru finanţare", spune Boc. "Nu vrem ca în 2013 să ni se spună că mai sunt zece milioane de euro, dar nu sunt proiecte şi să pierdem banii".

Primul dintre proiecte, în valoare de 600.000 de euro, se referă la amenajarea de locuințe sociale pentru categoriile defavorizate, în număr de cel mult 30 în Cluj-Napoca. Lista imobilelor a fost deja făcută de Primărie. Al doilea proiect, pentru construirea unui Centru Social şi Comunitar integrat pentru incluziunea comunităţilor defavorizate din zona metropolitană, în valoare de 1,7 milioane euro şi respectiv incluziunea prin crearea de locuri de muncă durabile într-un miniincubator de afaceri în pata Rât, proiect în valoare de 900.000 euro.

Finanţarea celor trei proiecte ar urma să fie realizată din economiile la Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), unde singurul oraş eligibil din zona de dezvoltare nord-vest este Cluj-Napoca. Boc spune că în PIDU au fost deja economisite până la 10 milioane de euro.

Amintim, câteva zeci de familii au fost mutate în urmă cu doi ani de pe strada Coastei, unde majoritatea locuia legal, lângă rampa de gunoi de la Pata Rât, unde au fost construite special două şiruri de locuinţe modulare. Mutarea, în toiul iernii şi de pe o zi pe cealaltă, a stârnit numeroase proteste, nu doar din rândul comunităţii mutate, dar şi a ONG-urilor, inclusiv a celor internaţionale cu cuvânt greu de spus în domeniu, între care Amnesty International şi UNDP - Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Etichete
Comenteaza