De la universitate, la zid de cetate. Idei pentru pietonalizarea unei străzi clujene

De la universitate, la zid de cetate. Idei pentru pietonalizarea unei străzi clujene
Dezbatere despre strada pe care ar urma să fie amenajată aleea rectorilor.

Clujul se pregăteşte să reamenajeze strada Mihai Kogălniceanu. Aceasta ar urma să devină complet pietonală sau semipietonală. Strada va fi modernizată cu fonduri europene, iar soluţia cea mai bună va fi stabilită prin concurs.

Deşi Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) lucrează de ceva vreme la tema acestui concurs, încă se mai culeg idei. Iată de ce marţi, la a doua întâlnire a Centrului de Inovare şi Imaginaţie Civică (CIIC), va fi pusă în dezbatere chiar reamenajarea fostei uliţe a Lupilor.

„Strada Mihail Kogălniceanu, fostă uliţă a Lupilor, este una dintre cele mai frumoase străzi din oraş. De aceea trebuie să acordăm o atenţie mare procesului de reamenajare. Pe această stradă se află sediul central al Universităţii Babeş-Bolyai, clădirea Echinox, Biserica Reformată, Colegiul Academic, Arhivele Naţionale, Biblioteca Academiei sau o serie de licee emblematice pentru oraş.

La capătul străzii dinspre str. Baba Novac se află zidul cetăţii şi Turnul Croitorilor. Va trebui să ţinem cont de acest profil socio-cultural al zonei şi de impactul turistic pe care îl va avea acest proiect de reamenajare.

Avem în vedere lansarea unui concurs de soluţii în parteneriat cu OAR. La dezbaterea de marţi am invitat reprezentanţii instituţiilor care îşi au sediul pe strada Kogălniceanu, dar şi pe toţi cei interesaţi de acest subiect", a spus Ovidiu Cîmpean, directorul CIIC.

În discuţie se va pune şi oportunitatea realizării unei alei a celebrităţilor universitare. „A fost o propunere a celor de la Transilvania Leaders, asociaţia care reuneşte foştii rectori ai universităţilor clujene: să facem o alee a rectorilor.

Şi este firesc să facem asta, pentru că universităţile au făcut Clujul ceea ce este. Vom cere celor care vor face proiectul să includă pe strada Kogălniceanu câteva busturi ale celor mai importanţi rectori clujeni, de la Iuliu Haţieganu încoace, iar pe plăcuţe, nu ştim încă în ce formă, să fie trecute numele tuturor rectorilor universităţilor clujene", a declarat primarul Emil Boc.

CIIC şi-a propus să devină un laborator permanent în care să se dezvolte şi să se testeze diferitele forme de colaborare între actorii din oraş, cu scopul de a sprijini practicile participative, precum și promovarea discuțiilor privind proiectele de inovare urbană.

Entitatea concepută de Primăria Cluj-Napoca va gestiona procese de analiză și elaborare de proiecte-pilot pentru comunitate și va funcționa ca o echipă interdepartamentală a municipalității, care urmărește să identifice și să utilizeze resursele comunității clujene pentru diferitele teme în dezbatere.

La prima întâlnire organizată de CIIC s-a discutat despre modernizarea Parcului Feroviarilor. Evenimentul dedicat străzii Mihai Kogălniceanu va avea loc marţi, de la ora 17:00, la clădirea Casino din Parcul Central.

Comenteaza