Dedicate şase ore + interzis virajul spre Central. Ce soluţii are primăria pentru banda autobuzelor

Dedicate şase ore + interzis virajul spre Central. Ce soluţii are primăria pentru banda autobuzelor
Primăria se confruntă cu diverse obstacole în demersul său de a face loc autobuzelor prin traficul aglomerat din Cluj. Şi vine cu idei, dintre care unele pot părea uşor hazardate.

Primăria clujeană vrea să introducă benzile dedicate pentru mijloacele de transport în comun, de la est la vest, dar încă nu ştie cum o va face. Banda dedicată înseamnă o viteză mai mare de deplasare a autobuzelor şi troleibuzelor, care acum merg, în medie, cu 15 kilometri la oră. Implementarea proiectului se mişcă însă chiar mai încet; fiecare demers se face greu şi fiecare idee suferă modificări din abundenţă până la transpunerea ei în fapt.

Primul pas s-a făcut: banda dedicată funcţionează în zona pieţelor Cipariu şi Ştefan cel Mare, pe direcţia Gheorgheni - centru. Un al doilea pas a fost însă zădărnicit de Comisia de Monumente Istorice. Municipalitatea plănuia să îngusteze trotuarele de pe Bulevardul 21 Decembrie, pentru a crea o bandă suplimentară pentru virajul la dreapta, spre strada Regele Ferdinand. Cum specialiştii au respins ideea, acum se caută alte soluţii. Primarul Emil Boc a vorbit marţi dimineaţa, la Realitatea FM, despre acestea.

„Comisia de Monumente Istorice ne-a recomandat să interzicem virajul la dreapta de pe Bulevardul 21 Decembrie spre Regele Ferdinand. Am cerut să se analizeze impactul unei asemenea măsuri. Se vor face simulări şi în condiţiile actuale, dar şi în situaţia în care se va redeschide Podul Traian. Trebuie să vedem care este impactul asupra traficului, să nu ne trezim cu blocaje mai mari. Analizăm şi ce ar însemna ca, de la Sora la strada Regele Ferdinand, adică doar pe o lungime de circa 80 de metri, să existe o bandă comună a mijloacelor de transport cu autoturismele", a spus edilul şef al Clujului.

Emil Boc a vorbit şi despre continuarea benzii dedicate spre Mănăştur. Dacă pe strada Memorandumului şoferii care circulă spre vest ar urma să aibă la dispoziţie două benzi, situaţia va deveni dramatică pe Moţilor. Acolo, cele patru benzi ar urma să se împartă în mod egal între mijloacele de transport în comun şi automobilişti. Practic, pe ambele sensuri de mers va exista câte o bandă pentru autobuze şi una pentru restul vehiculelor. „Vom face o dezbatere publică pe acest subiect, pentru că mai rămâne o bandă pe sens pentru maşini. Discuţia este dacă banda dedicată trebuie să funcţioneze 24 de ore din 24 sau doar în intervalele 6-9 şi 15-18. Trebuie să vedem dacă se justifică banda dedicată permanentă. Pe de altă parte, după ce luăm o decizie va fi nevoie de o informare temeinică a publicului, pentru că dacă cineva circulă între orele 6 şi 9, respectiv 15 sau 16 şi 18, vom vedea, atunci i se va ridica permisul. Trebuie să facem o dezbatere publică reală pe acest subiect", a subliniat Boc.

Banda pentru mijloacele de transport în comun este semaforizată separat. Boc a subliniat în mai multe rânduri că pe aceasta vor putea să circule taximetriştii, bicicliştii şi maşinile ecologice.

 

Comenteaza