Deschis, primim gunoaie pe Someș. Stăvilarul de plutitori, din nou nefuncțional

Deschis, primim gunoaie pe Someș. Stăvilarul de plutitori, din nou nefuncțional
Deșeurile au deocamdată cale liberă spre centrul Clujului.

Stăvilarul de plutitori de pe Someș, cel care ar trebui să stopeze coborârea pe râu spre centrul Clujului, a diverselor deșeuri care vin din amonte, nu funcționează din nou.

"A fost oprit pentru recompartimentări. Oricum, el este parte dintr-o proiect mai mare. Nu funcționează la capacitate optimă decât împreună cu un baraj pentru plutitori mari, pe care dorim să îl amplasăm mai sus, pe Someș", a spus city-managerul Gheorghe Șurubaru. Acesta a precizat că stăvilarul din Grigorescu nu a fost încă recepționat de beneficiar, Primăria Cluj-Napoca.

În caietul de sarcini al licitației pentru sistemul de plutitori nu se prevede nimic despre un al doilea baraj. ”Acest sistem este compus dintr-un singur tronson, de 60 de metri, care să permită urmărirea nivelului apei”, se arată în document (aici).

În 2016, Primăria Cluj-Napoca şi Administraţia Bazinală a Apelor Someş-Tisa (ABAST) au încheiat un protocol de colaborare prin care municipalitatea se obliga să finanţeze proiectarea şi execuţia unui baraj de colectare a plutitorilor în amonte de podul de pe B-dul 1 Decembrie 1918. Lucrările au fost realizate de firma Rono Aqua Oradea.

Înţelegerea cu ABAST a fost ca şi comuna Floreşti să amenajeze două astfel de baraje, în aşa fel încât la Cluj-Napoca să ajungă cât mai puţine deşeuri. Numai că la Florești nu s-a făcut nimic deocamdată.

„Noi nu le-am făcut pentru că avem probleme vizavi de proprietăţi. Nu putem face baraje dacă malurile nu sunt în domeniul public al comunei. Aşteptăm soluţii. Hidrolectrica ar trebui să facă un asemenea sistem la barajul din Floreşti. Ei oricum colectează o parte din gunoaie. Noi vom încerca să curăţăm malurile în zonele unde există persoane care poluează, e mai simplu aşa. Degeaba punem baraje dacă nu stârpim sursa deşeurilor", declara, pentru ZIUA de CLUJ, directorul tehnic al Primăriei Floreşti, Florin Zanc.

În primăvară, sistemul de colectare a plutitorilor din Grigorescu a funcționat în două perioade. Prima oară, pe când se afla în probe, a fost distrus de o canapea care venea la vale pe Someș. A doua oară a funcționat și a fost lăudat de reprezentanții municipalității. "Este o investiție importantă. Suntem primii din țară care facem așa ceva și toată lumea este cu ochii pe noi", spunea viceprimarul Dan Tarcea.

282.483 lei

este valoarea, cu TVA, a investiţiei din Grigorescu

Comenteaza