Din 31, 11. Cum merge îngroparea gunoaielor

Din 31, 11. Cum merge îngroparea gunoaielor
Clujul îşi duce gunoiul în subteran. Sunt întârzieri de etapă, dar se promite încheierea lucrărilor la timp.

Clujul a pornit, în 2017, un proiect de coborâre a deşeurilor în subteran. La final de 2017, ar fi trebuit să avem primele 31 de puncte gospodăreşti îngropate din lotul de 100 care urmează să fie finalizat până în octombrie 2018.

„Sunt 27 de puncte gospodăreşti terminate, din care am recepţionat 11. Pe teren am găsit, în unele locuri, reţele utilitare despre care nu aveam informaţii şi a trebuit să schimbăm amplasamentul punctelor gospodăreşti", a explicat city-managerul Gheorghe Şurubaru, care a asigurat însă că cele 100 de platforme de deşeuri vor fi coborâte în subteran conform contractului, până în octombrie.

Primăria doreşte ca, până atunci, să organizeze o altă licitaţie, pentru următoarele 100 de puncte gospodăreşti. „Am fi dorit să facem un contract-cadru mai mare, pentru 250 de platforme, dar acum avem această problemă cu reducerea bugetului cu 28 de milioane de euro, din cauza unor măsuri luate de guvern, şi asta ne obligă să reducem şi noi din investiţii", a spus Şurubaru.

Prima platformă de deşeuri subterană din acest contract a fost deschisă în 3 noiembrie 2017, în Mănăştur (foto). Anterior, în Cluj, mai exista un singur loc unde gunoaiele au fost îngropate, o investiţie din 2016 a societăţii de salubrizare Rosal.

Lucrările sunt efectuate de societatea bihoreană Euriteh SRL, care a semnat în 2017 un contract-cadru în valoare de 4,7 milioane de lei. Părţile întocmesc contracte subsecvente pentru fiecare lot de lucrări, fie că vorbim de şcoli, fie de restul oraşului.
Şi şcolile clujene vor avea puncte gospodăreşti îngropate, în 2018. 20 de şcoli şi licee se află pe o listă întocmită de municipalitate: Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu", Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai", Colegiul Naţional „George Coşbuc", Liceul Teoretic „Avram Iancu", Liceul Teoretic „Bathory Istvan", Colegiul Tehnic „Ana Aslan" + Şcoala Horea, Liceul de Arte Plastice „Romulus Ladea", Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu", Şcoala Generală „Liviu Rebreanu", Colegiul Tehnic „Napoca", Şcoala Generală „Radu Stanca", Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau", Şcoala Gimnazială „Ion Agârbiceanu", Şcoala Generală „Alexandru Vaida-Voevod", Colegiul Tehnic de Transporturi „Transilvania", Colegiul Tehnic Energetic, Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă", Liceul Waldorf, Şcoala Gimnazială „Octavian Goga" şi Şcoala Gimnazială „Nicolae Titulescu".

„Ne dorim să avem puncte gospodăreşti îngropate la toate grădiniţele, şcolile şi liceele din Cluj, pentru că aşa copiii sunt mai feriţi de bolile care pot apărea. Începem cu 20, dar urmează şi celelalte din totalul de 78. În plus, copiii vor putea colecta gunoiul selectiv", a spus viceprimarul Dan Tarcea.

Problema punctelor îngropate de colectare a deşeurilor apare şi în strategia de dezvoltare a oraşului pentru perioada 2014-2020. Autorii studiului recomandă „îmbunătățirea sistemului de precolectare prin înlocuirea platforme supraterane cu platforme subterane (îngropate)".

Potrivit datelor oficiale, în Cluj-Napoca există în acest moment 956 de platforme de colectare a deşeurilor, dintre care cele mai multe se află în Mănăştur, 257, Mărăşti, 198, şi Gheorgheni, 190.

 

Comenteaza