Feleacul bate NEPI în topul birourilor

Feleacul bate NEPI în topul birourilor
Dezvoltatorii au regândit planurile pentru clădirile care se ridică pe fosta platformă a fabricii de dulciuri şi au convertit proiectul rezidenţial într-unul integral de servicii.

Cluj Business Center (CBC) se află în şantier, cu un prim termen de livrare de spaţii anunţat pentru martie 2013. Celelalte două mari proiecte pregătite în oraş, complexul de pe terenul fostei fabrici Tricotaje Someşul şi Liberty Center Technological Park se află la faza de selecţie a constructorului, respectiv de pregătire a documentaţiei pentru autorizaţia de construire.


Iniţial, planurile pentru fosta platformă Feleacul erau de a construi un ansamblu de 660 de apartamente, iar şantierul a fost deschis în 2008. Acesta a fost stopat anul următor, după izbucnirea crizei, când lucrarea abia ieşise din pământ (proiectul prevede două niveluri de subsol, n. red.). Dezvoltatorii au redeschis lucrările în 2012, reorientând parţial proiectul. În februarie, Felinvest a anunţat că transformă o parte a ansamblului rezidenţial în birouri şi că primul corp, aflat acum în şantier, este dedicat noii funcţiuni. Evoluţia pieţei i-a făcut pe proprietari să regândească întregul proiect şi să îl transforme complet în ansamblu cu spaţii pentru servicii. CBC va avea 57.000 mp.

"Acesta este trendul. Mergem, de asemenea, în linie cu ideea de pol clujean de tehnologia informaţiei care se conturează. Pe de o parte, companiile din ITC şi centrele de servicii operaţionale în oraş se extind, iar pe de alta, există alte grupuri internaţionale interesate să vină la Cluj. Pe piaţa locală există un deficit serios de spaţii de birouri de clasa A, iar noi avem avantajul că suntem cu proiectul deja în şantier şi avem aşadar un avans de un an jumătate faţă de alţi competitori. Negocierile pentru ocuparea primului corp de clădire sunt în derulare şi estimăm că până la finalul anului vom avea primele două contracte semnate", a menţionat Călin Buzoianu, directorul Felinvest.

CBC va livra pe piaţă cei 57.050 mp birouri clasa A şi servicii în două etape: corpul 1 cu primii 19.800 mp din martie 2013, corpurile 2 şi 3, în 2014-2015. Complexul de birouri va dispune de spaţii de servicii: restaurant cu terasă, cafenea, zonă comercială, sală de fitness, piscină semi-olimpică, 14.200 mp de parcări subterane şi 5.000 mp de spaţii verzi în curtea interioară. Investiţia pentru primul corp este estimată la 16-18 milioane de euro, o parte din finanţare fiind asigurată prin credite bancare.

„Clădirea va avea o faţadă cortină, o grilă, cu zone de sticlă mată şi sticlă transparentă, va fi un imobil destul de versatil şi flexibil. Un avantaj a fost faptul că se poate lucra fără mari constrângeri date de context, nu e o clădire care să se „chinuie", având în vedere că proiectul beneficiază de o parcelă generoasă (teren de 2 ha - n. red.). Ideea noastră a fost să realizăm o arhitectură „curată", din elemente mari, cu alb, dar şi cu zone mai închise şi să avem o clădire eficientă energetic. E o clădire nu neapărat legată de context, dar care poate să catalizeze schimbarea în zonă. Mişcarea (amplasarea unui complex de birouri într-o zonă atipică pentru această funcţiune, n. red.) are logică: suntem într-un cartier fără multe funcţiuni, Mărăştiul, dar în acelaşi timp vorbim de o zonă cu potenţial de dezvoltare şi care este extrem de bine legată cu oraşul", a explicat arhitectul Vlad Negru, asociat în Trans-Form, birou de proiectare responsabil de proiect.

Cu cei 57.000 mp, suprafaţă destinată pentru sedii de companii şi servicii, noul CBC devansează cel mai mare ansamblu de birouri anunţat în acest an la Cluj, pregătit de fondul de investiţii New Europe Property Investments (NEPI) şi de omul de afaceri Ovidiu Şandor. Cei doi parteneri au anunţat că vor dezvolta un complex de birouri şi servicii de 52.000 mp pe terenul fostei fabrici Tricotaje Someşul. Investitorii care au preluat în vară platforma fostei unităţi de producţie, achiziţionate în 2007 de Atrium Centers Management, schimbă proiectul de hotel, birouri şi mall şi pregătesc realizarea unui complex de birouri şi paţii destinate comerţului şi serviciilor: bănci, cafenele, terase, un restaurant de tip cantină care să deservească ansamblul, centru de conferinţe şi magazin alimentar. Deocamdată, dezvoltatorii se află încă la stadiul de selecţie a constructorului şi pregătire a proiectului. Construcţia va fi împărţită în trei faze, primele lucrări, pe 19.000 mp, urmând să fie finalizate în 2014.


Următorul proiect de mari dimensiuni cu spaţii pentru companii şi servicii este reconversia fostei fabrici de mobilă Libertatea, din vecinătatea gării. În primă fază au loc demolări ale clădirilor tehnice şi construcţiilor parazitare, iar etapa I a lucrărilor de reconversie, ce se întinde pe un an, vizează spaţii de 7.000 mp pentru birouri şi zone publice, o investiţie de 8 milioane de euro, conform planurilor. Proiectanţii şi dezvoltatorii de la Fribourg Development pregătesc documentaţia pentru autorizaţia de construire, care ar urma să fie depusă în decembrie. „Mai avem de finalizat lucrările de demolare necesare şi estimăm că la începutul anului vom începe reamenajarea zonelor verzi, iar în martie va demara şantierul", a menţionat Nina Moldovan, reprezentant al Fribourg.

Fosta unitate de producţie Libertatea, amplasată pe 4,5 ha, va fi reconvertită în centru cu spaţii destinate unor companii din ITC, cercetare-inovare, centre de excelenţă şi cercetare în domeniul medical. Proiectul Liberty Center Technological Park include spaţii pentru birouri şi publice: săli de expoziţie, centre de sport, zone de alimentaţie publică, o clinică medicală, spaţii verzi. Complexul va ajunge la clădiri ce vor totaliza 35.000 mp de spaţii. Cele din cărămidă ale fostei fabrici vor fi combinate cu imobile de sticlă şi acoperişuri verzi. Libertatea este deţinută de Fribourg Development, subsidiara unui fond de investiţii cipriot controlat de Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova şi ex-adjunct al companiei Rompetrol. Clujul are 81.000 mp de spaţii de clasele A-B în clădirile funcţionale în oraş, potrivit unui raport al consultanţilor de la Coldwell Banker. Clasa A acoperă doar 20.000 mp, cu două imobile ale căror suprafeţe ajung la câte 10.000 mp: Power şi Maestro.

 

 

Comenteaza