Filarmonica "sare" în 2013

Filarmonica
Studiul de fezabilitate pentru Centrul Cultural Transilvania va fi predat Primăriei cel mai probabil la începutul anului 2013, spun proiectanţii de la Vaal Arhitectură, cei care se ocupă de contract.

Proiectul tehnic pentru Centrul Cultural Transilvania (CCT), care va include o sală de concerte şi un sediu nou pentru Filarmonica Transilvania, urmează să obţină ultimul aviz la jumătatea lunii. După aceea, documentaţia va fi predată Primăriei.

Dosarul pentru autorizaţia de construire a celui mai ambiţios proiect cultural din ţară, pornit de o administraţie publică, CCT, pe care primăria Cluj-Napoca intenţionează să-l edifice pe un teren de peste 1,3 hectare de pe B-dul 21 Decembrie 1989, are nevoie doar de avizul de mediu.
Arhitectul Viorel Hurduc din cadrul societăţii Vaal Arhitectură, cei care deţin contractul de proiectare al viitorului ansamblu, a declarat că respectivul aviz urmează să fie obţinut la jumătatea acestei luni, având în vedere că există o procesură strictă pentru eliberarea lui. "Vorbim de ultimul aviz, cel de mediu. Undeva în 12-15 decembrie urmează să îl obţinem. Am reuşit să ne încadrăm pe o procedură, fără să fie necesar un studiu de impact asupra mediului. Celelalte avize, în număr de 12, le avem. Imediat după ce va ieşi avizul de la mediu vom preda Primăriei documentaţia tehnică", a explicat Hurduc.

Arhitectul a declarat că studiul de fezabilitate, conform contractului încheiat cu primăria, se va preda instituţiei în termen maxim de 20 de zile de la predarea documentaţiei proiectului. Viorel Hurduc a mai spus că societatea încercă să predea primăriei studiul de fezabilitate la finalul anului sau cel mai probabil la începutul anului următor. "Deocamdată nu am închis calculele pentru valoarea investiţiei", a mai spus Hurduc. Acesta avansa anul trecut cifra de 15 milioane de euro doar pentru clădirea sălii de concerte.

În primele luni ale anului Primăria anunţa că la începutul verii va avea pe masă proiectul tehnic pentru CCT, realizat de societatea aflată sub contract, Vaal Arhitectură, şi că va lansa licitaţiile pentru demararea proiectului şi realizare în primă fază a parkingului şi a sălii de concerte pentru Filarmonica Transilvania. Noii oficiali, instalaţi după alegerile locale din iunie au schimbat datele problemei: proiectul va fi predat în noiembrie pentru că perioada de şase luni de contract se referă doar la zilele lucrătoare. Direcţia de Urbanism a Primăriei a schimbat datele problemei în luna septembrie, când arhitectul şef al municipiului a explicat că administraţia va prelua documentaţia doar după ce aceasta va avea toate avizele legale.

Proiectul tehnic este cel care urmează să stea la baza realizării caietelor de sarcini aferente licitaţiilor din cadrul proiectul CCT. Formula în care va demara respectiva investiţie va fi stabilită doar după ce Primăria va avea pe masă proiectul, anunţa public primarul Emil Boc. Pe parcela de 1,3 ha de pe Bd. 21 Decembrie alocată viitorului centru cultural şi funcţiunilor conexe au fost prevăzute cinci clădiri: sala mare de concerte (1.500 de locuri), sediul Filarmonicii, imobilul rezervat Academiei de Muzică Gheorghe Dima, imobilul pentru birouri sau hotel. În partea de nord a terenului va fi păstrată clădirea-monument istoric a vechii cazarme militare, care va fi restaurată. Din ansamblul propus, prioritatea anunţată de administraţie a fost amenajarea parkingului subteran prevăzut sub întreg ansamblul, iar în ceea ce priveşte clădirile, sediul Filarmonicii şi sala de concerte.

VAAL Arhitectură, în asociere cu Popp şi Asociaţii, a câştigat pentru 2,4 milioane de lei proiectarea Centrului Cultural Transilvania la concursul de arhitectură organizat de primărie în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România - Filiala Transilvania.

Proiectat ca un centru naţional

Centrul Cultural Transilvania a fost gândit ca un centru naţional, în primul rând, tocmai pentru că echipa Vaal Arhitectură a fost la curent cu intenţia Clujului de a deveni şi Capitală Culturală Europeană. "Conceptul ales este al gestului, atitudinii de respect şi condescendenţă, este gestul şi atitudinea noastră românească, demnitatea. Nu capul plecat sabia nu-l taie, ci ca maramureşanul care îşi pleacă capul când intră pe poartă sau gestul firesc al mamei care îşi protejează pruncul, cu referire la clădirea monument a vechii cazarme militare, chiar ideea că cine nu are bătrâni să şi-i cumpere", explica Hurduc în martie anul trecut. Situat între arterele 21 Decembrie şi Năvodari, proiectul CCT se compune din şase corpuri de clădire: clădirea Filarmonicii, Academia de Muzică, un hotel pentru oaspeţii evenimentelor artistice, un monument - muzeu, ce va fi amenajat pe locaţia cazarmei militare, o clădire de birouri, pe patru niveluri, şi un studio pentru artişti, tot pe patru niveluri. În incintă vor funcţiona două săli de concerte, una de 1.500 de locuri şi una de 450 de locuri, în care pot avea loc inclusiv spectacole de operă, fiind prevăzută cu fosă pentru orchestră. Sala mare va fi dispusă pe trei niveluri, cu 850 de locuri la bază şi două rânduri de balcoane la celelalte două niveluri. Deschiderea scenei va fi de 22 m, iar înălţimea deasupra acesteia, de 26 m.

Comenteaza