Floreşti, în topul livrărilor de locuinţe. Cum arată clasamentul

Floreşti, în topul livrărilor de locuinţe. Cum arată clasamentul
Comuna Floreşti a depăşit municipii precum Timişoara, Craiova sau Iaşi la capitolul livrări de locuinţe noi în 2014, localitatea clujeană fiind inclusă într-un top naţional.

Datorită disponibilităţii şi a preţurilor accesibile ale terenurilor, localităţile satelit ale marilor oraşe cunosc o dezvoltare rezidenţială de amploare. Potrivit unui studiu al DTZ Research, comunele Şelimbăr (Sibiu), Floreşti (Cluj), Giroc (Timiş), Miroslava (Iaşi), oraşele Popeşti Leordeni, Otopeni şi Bragadiru din judeţul Ilfov se situează în Top 15 la capitolul livrări de locuinţe noi în 2014.

Topul livrărilor de locuinţe este condus de Bucureşti, unde au fost date în folosinţă 3.324 de unităţi, cu 24,4% peste 2013, stocul ajungând la 850.909. Pe locurile următoare se plasează oraşele Popeşti Leordeni, Ilfov - 3.269 locuinţe, urcare de 47,4%, stoc 16.330 şi Cluj-Napoca - 1.641, creştere de 392,8%, stoc 138.121. Clasamentul continuă cu Constanţa (1.419 locuinţe noi), Braşov (906), Şelimbăr, Sibiu (877), Floreşti (824), Timişoara (519), Craiova (496), Giroc (477), Arad (428), Oradea (401), Miroslava (388), Bragadiru (366), Otopeni (336).

"Practic, în Popeşti Leordeni s-au construit anul trecut la fel de multe locuinţe ca în Bucureşti, livrările din Şelimbăr le-au depăşit pe cele din Sibiu, în timp ce activitatea rezidenţială din Miroslava a fost mai susţinută ca în Iaşi. Comunele Floreşti şi Giroc, din apropierea oraşelor Cluj-Napoca şi Timişoara, se dezvoltă puternic, devenind sateliţi importanţi ai celor două localităţi.

Preţurile mai mici ale terenurilor şi dorinţa multor locuitori din oraşe de a se muta de la bloc la casă sunt principalele motive pentru care piaţa rezidenţială din aceste localităţi mici este foarte activă. Un alt factor important fără de care aceste localităţi nu s-ar putea dezvolta este infrastructura care permite un acces uşor către oraşele mari din apropiere", se arată în studiu.

Sectorul rezidențial a intrat de anul trecut pe o nouă curbă de creștere, ca urmare a stabilizării prețurilor și a îmbunătățirii situației economice, dar această tendință se manifestă cu precădere în orașele mari, precum București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, și în jurul lor, în timp ce un sfert din țară aproape că nu există pe piața locuințelor noi.

În 12 dintre cele mai sărace județe din România (Tulcea, Teleorman, Caraș-Severin, Covasna, Mehedinți, Harghita, Sălaj, Hunedoara, Călărași, Gorj, Olt, Vaslui) au fost finalizate anul trecut doar 3.417 locuințe noi, comparativ cu 3.269 date în folosință doar în Popești Leordeni.

Comenteaza