GNM explică de ce a închis rampa de la Cluj: altfel, UE ar fi declanşat procedura de infringement asupra României, amenzi de 135.000 euro pe zi

GNM explică de ce a închis rampa de la Cluj: altfel, UE ar fi declanşat procedura de infringement asupra României, amenzi de 135.000 euro pe zi
Garda Naţională de Mediu explică pentru ziuadecj.ro ce a stat la baza deciziei de închidere a rampei temporare de deşeuri de la Pata Rât.

O echipă de control a Coimsariatului General al Gărzii Naţionale de Mediu a verificat depozitul de deşeuri operat de Salprest Rampă SA, în 17 şi 18 octombrie. Concluzia - "depozitul de deşeuri Pata Rât Cluj-Napoca (depozit neconform clasa b) nu a sistat activitatea de depozitare la termenul stabilit în Anexa 5 a HG nr.349/200, cu modificările şi completările ulterioare", cu referire la o decizie mai veche de închidere a rampei de gunoi a Clujului, ce funcţiona de decenii.

"Mai mult, de la data intrării în vigoare a HG nr. 349/2005 până în prezent (inclusiv perioada ulterioară datei de 16.07.2010, depozitarea deşeurilor în Depozitul Pata Rât s-a făcut fără obţinerea în prealabil a autorizaţiei de mediu, conform art. 12, alin. (1) din OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv art. 27, alin. (2) din HG nr. 349/2005.

Pentru depozitarea temporară a deşeurilor municipale, Salprest Rampă a solicitat eliberarea autorizaţiei de mediu, dar nici până în prezent nu a obţinut această autorizaţie. Motivaţia neemiterii autorizaţiei este litigiul asupra terenului pe care este amplasată rampa de deşeuri şi deci nu există un act juridic care dă dreptul la utilizarea terenului pe care funcţionează platforma de stocare temporară. De aceea în conformitate cu prevederile art. 12, alin. (1) din OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare operatorul depozitului a fost sancţionat cu amendă şi suspendarea activităţii în cauză până la obţinerea autorizaţiei de mediu. Depozitul de deşeuri neconform clasa B Pata Rât Cluj-Napoca trebuia să sisteze activitatea de depozitare la data de 16 iulie 2010. CG al GNM a dispus sistarea activităţii de depozitare a deşeurilor pe depozitul municipal Cluj Napoca (este vorba de depozitul neconform)", explică GNM.

Trebuie spus că într-adevăr rampa de deşeuri a Clujului urma să fie închisă în 16 iulie 2010, când şeful Gărzii de Mediu de atunci, Imre Lenke, a pus lacăt pe rampă şi, cu ajutorul jandarmilor, a interzis camioanelor cu gunoi să intre în incintă (vezi aici detalii). Ulterior însă operatorii de salubritate, împreună cu municipalitatea, au găsit soluţia temporară a depozitării deşeurilor pe un teren din vecinătate, până la finalizarea sistemului integrat de gestionare a gunoaielor din judeţ.

"Menţionăm faptul că în cazul în care aceste măsuri nu ar fi fost aplicate, împotriva României ar fi fost declanşată procedura de infringement de către Comisia Europeană, cea ce presupune ca statul să plătească, pentru fiecare zi de întârziere pe perioada de timp cât persistă nerespectarea prevederilor comunitare, o sumă ce poate ajunge la 135 000 euro", conchide Garda de Mediu.

Vezi ataşat documentul integral

"Depozitul de la Pata Rât a fost programat pentru sistarea activităţii de depozitare la 16 iulie 2010. Nerespectarea dispziţiei de încetare a activitiăţii de depozitare a deşeurilor municipale în deposit sau pe amplasamente neautorizate în acest scop, din punct de vedere al protecţiei mediului, constituie infracţiune", arăta în 2010 Imre Lenke, şeful de atunci al Gărzii de Mediu Cluj, într-un răspuns adresat ziuadecj.ro.

Etichete
Comenteaza