Harta investiţiilor primăriei în 2014

Harta investiţiilor primăriei în 2014
113 milioane de euro este bugetul de început de an pe care primăria îl pune la bătaie pentru proiecte de investiţii. 49% din sumă merge către lucrări deja începute, 30% către proiecte noi, iar restul sunt cheltuieli cu achiziţia de bunuri şi servicii.

Mai bine de o treime din fondurile alocate investiţiilor vor merge către capitolul transporturi pentru modernizare străzilor, podurilor şi pasajelor din oraş. Aproape 10% din bugetul de investiţii va fi direcţionat pentru finalizarea sălii polivalente de lângă stadionul Cluj Arena. Alte proiecte ambiţiose, precum Centrul Cultural Transilvania sau amenajarea unor parkinguri noi în centru sau cartiere au alocări infime şi nu se află pe lista de priorităţi ale primăriei pentru 2014.

Lista obiectivelor de investiţii în 2014 însumează peste 501 milioane de lei pentru lucrările din acest an, adică peste 113 milioane de euro. Pentru continuarea unor lucrări, bugetul propus aste de peste 245 de milioane de lei (peste 55,7 de milioane de euro), iar proiectele noi au nevoie de peste 140 de milioane de lei (peste 33,8 milioane de euro). Restul sumei se va consuma pentru achiziţie de bunuri şi alte cheltuieli.

La capitolul autorităţi publice şi acţiuni generale este nominalizată suma de peste 69.4 milioane de lei, adică peste 15,7 milioane de euro, bani care se vor utiliza pentru lucrări noi (modernizare sediului de pe Moţilor nr. 3, masardarea clădirii de pe Moţilor nr.7), studii dar şi dotări independente (achiziţii de echipamente, mobilier, etc).

Pentru poliţia locală, tot pentru dotări independente, suma va fi de 1 milion de lei, adică peste 227.000 de euro.

La capitolul învăţământ, bugetul de investiţii este de 16,5 milioane de lei (3,7 milioane de euro), din care lucrările noi reprezintă 9,7 milioane de lei (2,2 milioane de euro). Cu banii de la acest capitol, administraţia locală îşi propune să termine grădiniţa şi creşa de pe Moţilor, dar şi sala de sport de la Liceul Coşbuc. Pe listă sunt şi lucrări la liceul adventist, şcoala Agărbiceanu, Liceul Avram Iancu sau Liceul Mihai Emisescu. De asemenea, figurează şi lucrările de reabilitare termică, pe programul de finanţare română-elveţian, dorite de primărie la Liceul de muzică şi la Colegiul George Coşbuc. Se va cosolida şi clădirea de pe Memoramdumului nr. 22 şi se vor plăti şi studiile necesare respectivelor lucrări sau celor de mansardare, extindere sau reconversie plănuite la unităţile şcolare clujene.

La capitolul sănătate se vor consuma pentru investiţii peste 13,7 milioane de lei (peste 3,1 milioane de euro) pentru dotări la Spitalul Clujana, modernizările începute la această unitate din subordinea primăriei dar şi pentru proiectul cu bani europeni de modernizare şi echipare a ambulatoriului. Pe listă sunt prinse şi studiul pentru spitalul regional de urgenţă şi dotările cabinetelor medicale şcolare.

Pentru investiţii în sectorul cultură, recreere, religie suma este de 59,6 milioane de lei, adică peste 13,5 milioane de euro din care, aproape 10 milioane de euro vor merge către finalizarea sălii polivalente de sport, începută de primărie în 2010, ridicată la 60%, apoi cu şantierul sistat din cauza unor procese şi probleme la licitaţia veche de atribuire, dar şi la cea nouă lansată de administraţia pentru terminarea obiectivului.

Restul banilor se vor utiliza pentru diverse faze de proiect la Centrul Cultural Transilvania (absent anul acesta de pe lista de priorităţi a primăriei, deşi se anunţa ca prioritar parkingul de sub acest ansamblu), sisteme de irigaţii pentru spaţii verzi din oraş, modernizarea cinematografului Dacia, modernizarea Casei de Cultură a Studenţilor, studii pentru reabilitarea Turnului Pompierilor, restaurare de monumente din oraş, amenajare unor noi monumente (dedicate Holocaustului sau împlinirii a 25 de ani de la revoluţia din 1989) sau amenajare de noi obiective pe promenada dedicată oraşelor înfrăţite de pe malul Someşului. 300.000 de lei, adică peste 68.000 de euro sunt direcţionaţi pentru dotări la serviciul public pentru administrarea obiectivelor culturale şi sportive, cel care se ocupă şi de clădirea cazinoului din parcul central.

Asistenţa socială este prezentă pe lista de investiţii cu peste 15, 1 milioane de lei, adică peste 3,4 milioane de lei. Banii se vor cheltui pentru finalizarea Centrului de servicii sociale Ţara Minunilor, investiţii îm creşele clujene, dătări la cantina primăriei având în vedere planurile de a se extinde cu o unitate care să deservească elevii clujeni, dar şi pentru începerea unor proiecte noi: înfiinţarea unui adăpost pentru victimele violenţei în familie, centru de consiliere pentru părinţi şi copii, complex de servicii socio-medicale pentru adulţi, centre pentru vârstnici dar şi pentru proiectele cu bani europeni de incluziune a romilor iniţiate de primăriei în anii trecuţi. 470.000 de lei, adică peste 100.000 de euro vor fi utilizaţi pentru amenajarea unei splătorii auto sau a unei spălătorii de rufe.

Capitolul de locuinţe, servicii şi dezvoltare publică apare pe lista de investiţii cu suma de peste 114 milioane de lei, adică peste 26 de milioane de euro. Jumătate din sumă se va cheltui pentru lucrările deja începute: Holywood-ul pitic din Lomb, locuinţe sociale pe Iuliu Coroianu, modernizarea iluminatului public (6 milioane de lei, adică peste 1,3 milioane de euro), reabilitări termice deja contractate, finalizarea parkingului de pe Mehedinţi- Negoiu, modernizarea sediului Regiei Autonome a Domeniului Public. Lucrăile noi de la acest capitol vizează reabilitarea termică pe program european de finanţare a unor blocuri din oraş, demararea proiectului parcului pe model Tetarom, în Lomb, iluminat cu led în sediile primăriei (pe programul româno-elveţian), refaţadizarea clădirilor din centru istoric ( cu o alocare de peste 1 milion de euro), lucrări edilitare aferente proiectulului de modernizare a Băilor Someşeni, extinderea Centrului de ecarisaj, modernizarea ştradulului din Grigorescu, crearea de locuri de muncă pentru romi la Pata Rât pe un program european.

Sunt incluse şi o serie de studii, printre care proiectul de actualizare a Planului Urbanistic General, proiectul pentru drum de mare viteză din municipiul spe A3, viabilizarea terenului din Lomb, parkingul studenţesc din Hasdeu sau un plan director pentru râul Someş.

Investiţii de la secţiune protecţia mediului pentru anul acesta sunt preconizate la peste 22,6 milioane de lei, adică peste 5,1 milioane de euro. Cea mai mare parte din bani se vor cheltui pentru proiectul de management al deşeurilor din judeţ, la care muncipiul este parte.

La capitolul combustibil şi energie, suma pentru investiţii este de peste 4,9 milioane de lei, peste 1 milion de euro, fonduri care vor merge pentru lucrările de modenizare lansate de Regia de Termoficare din subordinea primăriei.

În cazul capitolului Transporturi, acesta are cea mai mare alocare de pe lista obiectivelor de investiţii petru acest an. Mai bine de o treime din fondurile totale de investiţii din 2014, adică peste 183 de milioane de lei (peste 41 de milioane de euro) vor merge către modernizare străzilor, podurilor şi pasajelor din oraş. Vorbim de lucrări deja începute de modernizare a arterelor din oraş, de crearea unei infrastructuri pentru închiriere şi circulaţie biciclete sau de introducerea biletelor electronice şi modernizarea staţiilor de transport în comun din oraş. Ultimele dintre acestea sunt proiecte cu finanţare europeană.

Pentru lucrările noi, suma este de peste 56,1 milioane de lei, adică peste 12,7 milioane de euro. Banii vor fi utilizaţi pentru demararea proiectului de modernizare a tramei stradale de pe cursul linie de tramvai, dar şi pe Calea Baciului, semaforizări şi unda verde, demararea concursurilor de soluţii pentru amenajarea pieţei Mihai Viteazul şi amenajarea ca zonă pietonală a străzii Kogălniceanu, extinderea pasajelor pietonale de la gară, dar şi proiectul de modernizare a străzilor din oraşul comoară (Avram Iancu, Brătianu, Moţilor sau Memorandumului). Se vor plăti şi studiile necesare respectivelor lucrări, dar şi cele pentru modernizarea străzii Făgetului, a accesului din Oaşului spre Dealul Lomb, pentru pasajul subteran auto pe sub centrul oraşului. Sunt alocate fonduri şi pentru reabilitarea fântânii din Piaţa Unirii sau pentru achiziţia de autobuze electrice pe programul de finanţare româno-elveţian. Pentru dotări independente la Compania de Transport Local este nominalizată suma de peste 1,8 milioane de lei (peste 400.000 de euro).

Lista cu obiectivele de investiţii este parte a bugetului municipiului pe 2014 şi urmează să fie supusă atenţiei dezbaterii publice, după cum a anunţat primarul Emil Boc, înainte de discutarea proiectului de buget în Consiliul Local, preconizată pentru finalul acestei luni.

 

Comenteaza