Jigniri şi ameninţări. De ce a plecat Boc negru de supărare după şedinţa consiliului local

Jigniri şi ameninţări. De ce a plecat Boc negru de supărare după şedinţa consiliului local
O şedinţă de consiliul liniştită s-a terminat cu un scandal.

Primarul Emil Boc a plecat foarte supărat de la şedinţa de consiliu local de miercuri, iar viceprimăriţa Horvath Anna era scandalizată. „Nu am mai păţit niciodată să mă ameninţe cineva. Lasă că vă rezolv şi vă fac", a spus Horvath. La rândul său, Boc a fost luat la rost, jignit, iar un cetăţean a strigat după el că este „un primar foarte slab".

Iată de unde a plecat totul. La finalul şedinţei, doi reprezentanţi ai firmei TI Trust au cerut din partea consilierilor locali un vot în ceea ce priveşte cumpărarea sau nu a fostului cinematograf Favorit. TI Trust este firma care deţine spaţiul în care funcţiona fostul cinematograf şi doreşte să îl vândă. În luna aprilie, primarul Emil Boc a anunţat că primăria are drept de preemţiune şi că doreşte să uzeze de el, pentru a redeschide cinematograful din fostul Palat Urania.

Timp de trei luni, o comisie formată din consilieri locali a negociat cu reprezentanţii TI Trust, dar nu s-a ajuns la vreun rezultat, probabil pentru că privaţii nu au dorit să lase niciun cent din suma pe care o solicitau, 380.000 de euro. Odată cu alegerile, vechea comisie s-a desfiinţat, iar miercuri a fost votată o alta, care urmează să reia discuţiile. „De trei luni şi jumătate aşteptăm un rezultat, deşi un referat al primăriei arată că nu se recomandă cumpărarea spaţiului. Daţi-ne un răspuns pe loc, pentru că avem un cumpărător", a spus administratorul TI Trust, Marius Hârţ-Foia.

Deşi li s-a promis că noua comisie va trece cu celeritate la continuarea negocierii, reprezentanţii firmei s-au declarat nemulţumiţi, iar după şedinţă i-au cerut socoteală lui Emil Boc şi viceprimăriţei. În plus, Horvath Anna a fost ameninţată de Claudiu Mărginean, chiriaş în spaţiul fostului cinema. Mărginean este fostul patron al restaurantului Roland Garros, iar acum organizează petreceri în clădirea Urania.

"Vechea comisie s-a întrunit de trei ori, dar de fiecare dată apăreau elemente noi. Mai întâi că au un chiriaş, cu care au fost în proces de evacuare, dar că au renunţat la acţiunea în instanţă. Apoi au revenit că îl evacuează totuşi, dar a apărut o altă problemă, cea a TVA-ului. Firma nu a specificat dacă plăteşte sau nu TVA şi nu e totuna dacă suma de 380.000 de euro conţine sau nu TVA. Ei au făcut o declaraţie simplă în 23 iunie, când ne-am întâlnit special pentru ei, cu o zi înaintea ultimei şedinţe de consiliu local din mandatul precedent, ca să finalizăm negocierile. Ne-au spus că sunt plătitori de TVA, dar clădirea e scutită de taxă, conform unui articol din Codul fiscal. Codul prevede că sunt scutite clădările în care s-a investit mai puţin de 50% din valoarea lor totală, dar acest lucru trebuie să-şi dovedească. Eu spun că am dovedit că suntem interesaţi de cumpărarea spaţiului şi că încercăm să operaţionalizăm acest lucru, dar am ajuns să fim ameninţaţi. Tonul chiriaşului, Claudiu Mărginean, cu care am avut experienţe anterior, a fost incalificabil", a explicat Horvath Anna, care s-a aflat în vechea comisie de negociere, dar a fost aleasă şi în cea nouă.

Clădirea în care a funcţionat Cinema Favorit are o vechime de 116 ani. Palatul Urania a fost printre primele construite în Cluj-Napoca. Ea a fost gândită astfel încât să găzduiască un cinematograf şi în partea de jos să aibă mai multe restaurante şi o cofetărie.

Cinematograful Favorit din incinta palatului este primul din Cluj şi dintre cele mai vechi din Transilvania; aici au rulat primele filme mute, în vremurile celui de-al doilea război mondial. Clădirea a fost naţionalizată de comunişti, iar cinematograful a primit numele 23 August, iar după 1989 a primit numele de Favorit.

ZIUA de CLUJ a primit, în august 2014, o scrisoare din Argentina de la Alicia Boer, strănepoata celui care a ridicat Palatul Urania, Andras Udvary. Alicia nu ceruse retrocedarea clădirii şi nu se ştie în mâinile cui au ajuns părţi ale imobilului cu care Clujul se mândrea în urmă cu 100 de ani.

Mărturisirile Aliciei Boer, AICI.

 

Comenteaza