Lacul din Gheorgheni are parc de 2 milioane de euro FOTO

Lacul din Gheorgheni are parc de 2 milioane de euro FOTO
Zona de agrement amenajată de grupul Iulius în vecinătatea mallului a fost dată în folosinţă. Imobilul de 10 etaje proiectat lângă aceasta se află la ultima etapă de autorizare.

Alături de preşedintele Iulius Group, Iulian Dascălu, şefii administraţiei au ajuns ieri pe malul lacului, să taie panglica şi să se plimbe cu bicicletele în noul spaţiu de agrement. Veselia inaugurării a fost întreruptă la discursuri, când primarul Emil Boc şi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Horea Uioreanu, au ţinut să se arate drept întâiul partener al grupului ieşean în proiectul parcului.

Amenajarea spaţiului verde şi de agrement de pe o porţiune din jurul lacului a fost realizată în urma unei investiţii de 2 milioane de euro, potrivit conducerii Iulius Group, care şi-a pus şi numele pe noul spaţiu: Iulius Parc. Acesta a fost amenajat de compania Iulius Group, beneficiari fiind societatea Univers T, ca administrator a 86% din suprafaţa acestuia, respectiv municipalitatea clujeană. Costurile de amenajare au fost suportate exclusiv de Iulius Group, care operează complexul comercial şi de afaceri de 155.000 mp din vecinătatea lacului. Zona verde din proximitatea lacului de vest a fost amenajată cu 10.000 mp de gazon special pentru trafic intens şi 18.000 de arbori şi arbuşti de diferite dimensiuni, spaţiu pietonal deasupra lacului, debarcader, pistă pentru ciclism şi pentru alergare de 1.500 mp, alei de promenadă şi spaţii de relaxare echipate cu bănci.

Suprafaţa noului spaţiu de relaxare este de 30.000 mp. Următoarea etapă din planurile proprietarului reţelei Iulius o reprezintă un imobil de birouri de 10 etaje, cu o suprafaţă de 10.000 mp. După cum au explicat proiectanţii, documentaţia pentru autorizare a fost depusă, iar investiţia în spaţiul verde reprezintă îndeplinirea unuia dintre angajamentele asumate de dezvoltator. „Vom continua cu dezvoltarea clădirii de birouri în perioada următare. Proiectul iniţial prevedea realizarea a două imobile, deocamdată dezvoltăm o singură clădire. Documentaţia este depusă la primărie", a declarat Dascălu. Boc a dat asigurări că se fac demersuri pentru eliberarea de sarcini a restului de porţiune de lac neamenajată pentru ca şi aceasta să intre în circuit.

„Pe cealaltă parte a lacului sunt probleme de retrocedări şi de revendicări, dar vom face eforturi pentru ca întreaga suprafaţă care înconjoară lacul să poată fi amenajată pentru public. Nu se pot face investiţii până când nu e rezolvată situaţia juridică. Avem în vedere şi realizarea parcului de 50-60 ha propus în zonă de Ordinul Arhitecţilor din România, pe care l-am propus pentru includerea în Planul Urbanistic General", a declarat primarul. Dacă acesta a ţinut să mulţumească şi colegilor din primărie care au lucrat la clarificarea situaţiei juridice a terenului amenajat, Uioreanu a vrut şi el să sublinieze implicarea administraţiei judeţene, prin care, de altfel, s-a realizat şi colaborarea cu Iulius Group pentru ridicarea complexului comercial.

„Ne aflăm (în parcul Iulius, n. red.) pe terenul CJ Cluj, ce nu a fost revendicat", a intervenit Uioreanu. „Autorizaţia este emisă de Primăria Cluj-Napoca, cu proprietar Primăria Cluj-Napoca", a replicat Boc. Valentin Lungu, directorul hotelului deţinut de CJ care administrează terenurile din zonă, a venit cu o altă intervenţie: Univers T este de fapt proprietar a 84% din terenul actualului parc. La o soluţie de mijloc a ajuns şi primarul, informat ulterior de echipa municipalităţii: o suprafaţă de teren dintre pista de biciclete şi lac aparţine primăriei, cealaltă parte de parc ţine de CJ. La final de discursuri şi dispute pe limite despărţitoare, Boc şi Uioreanu şi-au luat câte o bicicletă şi au testat în faţa fotografilor pista-graniţă a noului parc.

Kristina REŞTEA, Luminiţa SILEA

kristinarestea@ziuadecj.ro; luminitasilea@ziuadecj.ro

 

Comenteaza