Levigat, predă-te! Consiliul Județean a declanșat operațiunea "Epurarea"

Levigat, predă-te! Consiliul Județean a declanșat operațiunea
Consiliul Județean (CJ) Cluj a dat ordinul de începere a lucrărilor pentru amenajarea bazinelor de decantare a levigatului și a stației de epurare cu osmoză inversă de la Pata Rât.

CJ face pașii necesari pentru ieșirea din criza levigatului, care a devenit un subiect național. Contractul pentru închirierea pe o perioadă de 10 luni a stației de epurare cu osmoză inversă a fost încheiat și s-a început montarea. Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat la finalul lunii noiembrie. A fost închiriat și un teren de 5.000 mp, pe care vor fi instalate stația de epurare și cele două bazine de colectare.

Acestea sunt destinate levigatului care curge direct din rampă și care prezintă cel mai mare grad de pericol din punct de vedere ecologic. Nu se cunoaște încă prețul pe care îl va plăti drept chirie CJ pentru acest teren; acesta va fi stabilit la finalul unei expertize. Cert este că s-au semnat contractele cu proprietarii privați din zonă și că, în cel mult 30 de zile, sistemul ar urma să devină complet funcțional.

"Am început lucrările la bazine și la stația cu osmoză inversă. Levigatul care curge direct din depozit este marele pericol, acesta urmează să fie preluat direct de stație", a spus Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Scurgerea de levigat din depozit este urgența zero pentru CJ. Mai sunt și alte probleme: alunecarea depozitului de deșeuri aflat în procedură de închidere și lacul de levigat. Reprezentanți ai societății civile au tras un semnal de alarmă referitor la faptul lacul este tot mai întins. Acesta însă are o concentrație redusă de levigat, pentru că este amestecat cu apa de ploaie scursă de pe versanți. Apa urmează să fie captată și transferată peste lac, cu ajutorul unor pompe și furtunuri.

"Lacul este diluat, el nu prezintă un pericol major. Va trebui să facem două chestiuni: să pompăm apa de pe versanți peste lac, pentru că este pură. Astfel nu va mai crește în dimensiuni lacul. Lichidul actual trebuie să îl lăsăm să curgă controlat, cu avizul Apelor române, că altfel s-ar putea să ne acuze cineva de poluare. Există o stație de epurare a constructorului, care va fi folosită. Dacă aceasta nu face față, vom utiliza și aici stația de osmoză inversă, chiar dacă va trebui să prelungim contractul de închiriere", a declarat Tișe.

Președintele CJ spune că aceste lucrări se fac în cel mai rapid ritm posibil. S-ar fi putut accelera numai în cazul în care Comitetul Județean pentru Situații de Urgență ar fi fost de acord cu declararea stării de urgență sau de alertă. Vă amintiți ce scandal a ieșit când CJSU s-a reunit cu public, iar prefectul, Aurel Cherecheș, și președintele CJ, Alin Tișe, mai aveau puțin și săreau la bătaie.

"Ne-a fost refuzată starea de alertă, deși nu afecta pe nimeni, întrucât nu ceream niciun ban de la guvern. Pe de o parte, Garda de Mediu a votat în CJSU că nu este de acord cu starea de alertă, pe de altă parte a venit și ne-a amendat că nu ne mișcăm suficient de repede. Acum ne mișcăm cât de rapid ne lasă legea", a spus Tișe.

În vară, ministrul Grațiela Gavrilescu i-a cerut demisia fostului șef al Gărzii de Mediu, Marius Triță, pentru că nu a amendat Consiliul Județean. Ei bine, actualul șef, Ioan Borș, a făcut-o. Consiliul Județean a contestat amenzile de 60.000 și de 80.000 de lei pe care le-a primit.

"Garda de Mediu a amendat de mai multe ori CJ, dar sancțiunile au fost contestate și nu cred că putem avea probleme să câștigăm procesele. Dacă poluarea este accidentală, așa cum spune raportul experților, atunci nu este nimeni de vină; dacă există o culpă, aceasta este a constructorului cu care avem contract și care are paza juridică a obiectivului", a spus avocatul Călin Tuluc, consilier județean PNL.

Potrivit lui Alin Tișe, situația de la Pata Rât va fi rezolvată până în primăvară. "Până în martie-aprilie 2018 vom rezolva problema levigatului care curge din rampă. Cel din lac va avea nevoie de mai mult timp pentru epurare, dar, cum spuneam, acela nu mai are concentrația pentru a fi periculos. Depindem însă și de soluția pe care experții ne-o vor indica pentru stabilizarea depozitului de deșeuri", a precizat președintele CJ.

Rezultatul, cel puțin de etapă, demonstrează că o abordare unitară între societatea civilă, CJ, Prefectură și Primărie poate conduce la rezolvarea acestei probleme stringente, care nu e doar a orașului sau a județului, ci una de interes național. Abordări coerente ale problemelor cu care ne confruntăm se traduc într-un efect pozitiv asupra vieților noastre, iar la acest lucru trebuie să reflecteze cei care încă nu văd fotografia de ansamblu.

DECLARAȚII

”Consiliul Județean a urmat pașii pe care putea să îi facă. Ordinul e dat, contractele sunt făcute. Dacă se declara stare de urgență sau de alertă, lucrurile puteau fi făcute mai rapid, dar pașii erau aceiași. Interesant este că mai mulți membri ai Comitetului Județean pentru Situații de Urgență au cerut măsuri de urgență la Pata Rât, dar au votat împotriva stării de urgență, chiar dacă asta nu implica niciun efort din partea lor sau a guvernului”.
Călin Tuluc, consilier județean


”Toată situația asta cu levigatul a fost exploatată politic. Unii cred că își doresc ca România să intre în infringement și să arate Clujul cu degetul. Există un termen în luna martie 2018, dar nu se va ajunge imediat la infringement. Urmează o analiză care poate dura un an sau doi. Nu se declanșează de îndată”.
Alin Tișe, președintele Consiliului Județean

Comenteaza