Locul platformei Mucart, luat de blocuri cu opt etaje

Locul platformei Mucart, luat de blocuri cu opt etaje

În locul fostei platforme industriale Mucart vor fi ridicate opt blocuri de opt etaje și o clădire de birouri, dar și mai multe blocuri cu câte trei etaje și spații de servicii. Proiectul a primit avizul Comisiei de urbanism a municipalității clujene.

Societatea Mucart, beneficiarul viitorului ansamblul imobiliar, este deținută de Dacia Service Cluj Feleac, societate controlată de omul de afaceri Ovidiu Turcu. Planul Urbanistic Zonal (PUZ) de restructurare urbană a Mucart se referă la o suprafață totală de 36.399 mp și a fost realizat de arhitectul Adrian Iancu, care este și președintele Comisiei de urbanism.

”Se propune realizarea unui ansamblu mixt cu funcțiunea predominantă de locuire. Alte funcțiuni propuse sunt cele de birouri, servicii, învățământ. Pe parcelele studiate se găsesc construcții de tip hală și birouri ale fostei fabrici de celuloză Mucart”, se arată în documentație.

”Propunem blocuri cu P+8 și etaj retras ca să rămână zone verzi mai mari, asta spre str. Războieni. Iar spre Gladiolelor vom merge cu clădiri de P+3. Vizavi este ansamblul de la Liberty, așa că pasarela peste Nadăș am putea să o legăm de strada propusă de ei. La circulație ni s-au cerut câteva modificări și le-am făcut, așteptăm noul aviz, dar acea pasarelă ni s-a spus clar să fie doar pentru pietoni și bicicliști”, a spus  Iancu.

Practic, viitorul ansamblu imobiliar ar conține opt blocuri cu opt etaje și unul retras, o clădire de birouri cu șapte etaje și etaj retras, dar și mai multe blocuri cu câte trei etaje precum și spații mixte, de servicii. La baza clădirii de birouri proiectanții au propus un spațiu, tot de trei etaje, pentru o grădiniță. ”Să fie spațiu pentru funcțiuni publice, creșă,  grădiniță sau poate chiar o primărie de cartier”, a spus primarul Emil Boc.

Arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop, a atras însă atenția că ar trebui să se respecte regimul de înălțime de la Liberty Technology Park. ”Noi la Liberty am aprobat doar șase etaje și nu ar fi corect față de ei, poate blocurile din fața lor să le faceți tot cu șase etaje”.

”Ce vecini aveți, sunt probleme cu însorirea? Există vecini la dezbatere”, a întrebat primarul Emil Boc. ”Nu am avut niciun fel de obiecții de la vecini pentru că practic ne învecinăm cu două străzi, este spațiu suficient”, a răspus Iancu. De fapt zona este una de case, iar în partea de est a parcelelor studiate se află fostele hale ale platformei industriale Metalurgica. În partea de sud se află râul Nadăș.

Ce străzi se aglomerează

Accesul la ansamblul propus se va face din partea de nord de pe strada Războieni și din partea de est de pe strada Gladiolelor. Războieni are două benzi, plus locuri de parcare pe ambele părți. ”Se propune modernizare accesului din strada Războieni, prin realizarea unui acces carosabil cu lățimea de 6 m, care va deservi ca acces la locurile de parcare supraterane din interiorul parcelei și la parcările subterane ale imobilelor propuse.

La strada Războieni se propune realizarea unor parcări dispuse pe strada care să deservească atât locuitorii din zonă, cât și funcțiunile terțiare aflate la parterul imobilelor propuse”, se arată în proiect. Aceeași soluția cu acces carosabil de 6 m este propusă și pentru strada Gladiolelor.

Procentul de ocupare a terenului propus este 60%, iar coeficientul de utilizare a terenului, de 2,8. În cadrul ansamblului vor fi amenajați 11.000 mp de spații verzi.

Comenteaza