Metroul din Cluj-Napoca: O nouă amânare a contractului pentru supervizare

Metroul din Cluj-Napoca: O nouă amânare a contractului pentru supervizare
| Foto: captura video - Simulare metrou Cluj-Florești / Emil Boc Facebook

Primăria Cluj-Napoca a prelungit cu peste o lună, până la 12 ianuarie 2024 termenul-limită pentru depunerea ofertelor la contractul pentru supervizarea lucrărilor la Magistrala M 1 de metrou.

Acesta este cel mai mare contract de consultanță în transporturi de până acum. Este a patra licitație pentru asigurarea serviciilor de consultanță la contractul de aproape 2 miliarde de Euro, cel mai mare contract din Transporturi atribuit până acum.

La licitația din octombrie, Primăria a stabilit un termen inițial pentru 10 noiembrie, prelungit apoi pentru 5 decembrie, iar marți, 5 decembrie Primăria a transmis în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) notificarea de prelungire pentru 12 ianuarie 2024, conform documentelor consultate de Economedia: ,,Termenul limita de depunere a ofertelor se prelungește până la data de 12.01.2024″-SEAP. 

Contractul pentru supervizare este finanțat prin PNRR, dar borna din PNRR stabilește semnarea tuturor contractelor cel mai târziu la 31 decembrie 2023, ceea ce nu mai poate fi cazul.

Magistrala de metrou M1cu finanțare PNRR are 21 de stații, costă 9 miliarde lei, din care 1,5 miliarde lei fonduri din PNRR, iar termenul de realizare este de 8 ani. Constructor va fi Asocierea Gulermak (Turcia) – Alstom – Arcada.

Etapa de proiectare a primei magistrale de Metrou din Cluj-Napoca a început la 1 septembrie 2023, iar Guvernul pregătește inclusiv despăgubiri-record pentru proprietarii care vor fi expropriați. Exproprierea terenurilor pentru construirea metroului de la Cluj Napoca va costa 283 milioane lei, potrivit unui Proiect de Hotărâre de Guvern pe care Ministerul Transporturilor îl va trimite Executivului spre aprobare.

Pentru prima linie de metrou din Cluj-Napoca vor fi expropriate 486 de imobile (case și terenuri) cu o suprafață totală de peste 400 000 mp. din care aproape 60 000 mp. construiți. Printre expropriați, producătorul de bere Ursus, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Compania Kaufland, Avicola Gilău. 

Comenteaza