Motocicletă tip BMW cumpărată ilegal. Ce a mai constatat Curtea de Conturi la consiliul judeţean

Motocicletă tip BMW cumpărată ilegal. Ce a mai constatat Curtea de Conturi la consiliul judeţean
Inspectorii Curţii de Conturi Cluj au constatat mai multe nereguli la instituţiile din administraţia publică locală verificate, printre care şi la Consiliul Judeţean Cluj.

Curtea de Conturi a publicat Raportul privind finanţele publice locale pe anul 2014 la nivelul judeţului Cluj. Inspectorii curţii au stabilit că forul judeţean a săvârşit mai multe abateri în cheltuirea banilor publici.

„Au fost efectuate plăți nelegale în sumă estimată de 897 mii lei, prin înscrierea în buget şi angajarea unor cheltuieli pentru obiective de investiţii, fără temei legal, reprezentând "Amenajare centru judeţean de coordonare şi conducere a intervenţiei Cluj şi dispecerat
integrat"
precum şi dotări aferente acestui obiectiv.

Între judeţul Cluj şi Inspectoratul pentru situaţii de Urgenţă "Avram Iancu" al judeţului Cluj a fost încheiat acordul de cooperare în vederea finanţării proiectului "Centru Judeţean de Management al Situaţiilor de Urgenţă", pe o perioadă de trei ani. Acordul prevede ca proiectul să fie cofinanţat şi de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Avram Iancu" în limita sumelor alocate de la bugetul de stat cu această destinaţie.

Între obligaţiile părţilor pentru judeţul Cluj se regăseşte aceea de a aloca în anul 2011 suma de 250 mii lei pentru finanţarea parţială a proiectului ce constituie obiectul acordului. Deşi prin acordul de cooperare se specifică numai pentru anul 2011 ca obligaţie a UATJ Cluj alocarea sumei de 250 mii lei pentru finanţarea parţială a proiectului, entitatea procedează nelegal la angajarea şi plata pentru obiectivul în cauză a sumei de 897 mii lei. Astfel, derularea lucrărilor la obiectivul în cauză s-audesfăşurat în condiţiile în care acordul de cooperare pentru cofinanţarea obiectivului de investiţii era expirat din data de 16.02.2014 şi în condiţiile în care cofinanţarea din partea judeţului Cluj se referea doar la anul 2011 şi respectiv la suma de 250.000 lei; achiziţionarea şi plata nejustificată a unor active fixe (dotări) în sumă de 129 mii lei care nu sunt necesare entităţii şi nu au legătură cu obiectul de activitate al acesteia. UATJ Cluj a achiziţionat şi plătit nejustificat din bugetul Judeţului Cluj o motocicletă tip "BMW - MOTK52 1200 RT" cu dotări specifice muncii de poliţie, pentru Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP),de la Automobile Bavaria SRL Bucureşti în baza contractului de furnizare nr. 61/23332/15.12.2014, încheiat urmare desfăşurării procedurii de achiziţie publice din data de 04.12.2014.

Plata a fost efectuată de la cap. 54.02 Alt e servicii publice, unde a fost alocată suma de 190.000 lei pentru ATOP pentru "Proiect pentru creşterea mobilităţii echipajelor de poliţie care intervin la solicitările cetăţenilor", aprobată prin HCJ 200/31.07.2014. Prin HCJ 5/2015 se hotărăşte darea în folosinţă gratuită pe o perioadă de 10 ani a bunului motociclete tip "BMW -MOTK52 1200 RT" iar ulterior prin HCJ 62/30.03.2015 se modifică modelul contractului, de împrumut de folosinţă. În consecinţă în data de 06.04.2015 se încheie contractul de împrumut de folosinţă (comodat) între judeţul Cluj şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj, întocmindu-se totodată procesul verbal de predare primire a bunului mobil.

În consecință în mod nelegal s-a întocmit referatul pentru promovarea Hotărârii de consiliu local prin care s-a propus, respectiv s-a aprobat achiziţionarea unor dotări care nu au legătură cu scopul şi obiectul de activitate al UATJCluj. Menționăm faptul că ATOP, pentru care au fost efectuate achizițiile, este un organism consultativ fără competenţe în problemele operative a poliţiei;

 Au fost efectuate plăţi necuvenite, în sumă totală estimată de 165 mii lei, în favoarea firmei SC Proexrom SRL Iași, pentru "Servicii de expertizare tehnică a unor lucrări de investiții, la obiectivul Pistă de decolare-aterizare, de 3500 m Etapa I suprafețe de mișcare aferente la Aeroportul Internațional Cluj-Napoca", în scopul certificării îndeplinirii exigențelor privind rezistența, stabilitatea, precum și siguranța în exploatare, strict pentru lucrările ce vizează realizarea fundației pistei de decolare-aterizare", se arată în Raportul Curţii de Conturi.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Călin Tuluc, a declarat că forul judeţean a contestat în instanţă concluziile Curţii de Conturi referitoare la unitatea administrativ teritorială judeţeană şi că speră să aibă câştig de cauză în justiţie. Acesta a mai spus că în unele cazuri este vorba de o chestiune de interpretare diferită a legislaţiei.

Comenteaza