Parcul din Cluj (încă) e „chel", iar Primăria investeşte în reabilitarea parcului din Ungheni

Parcul din Cluj (încă) e „chel
Parcul central al Clujului poartă încă urmele festivalului Untold. Între timp, o sumă importantă de bani merge pentru un parc din Republica Moldova.

Primăria Cluj-Napoca intenţionează să aloce 450.000 de lei, aproximativ 100.000 de euro, pentru realizarea unui „Orăşel al copiilor". Numai că acesta nu va fi amenajat în oraşul nostru, ci în Ungheni, Republica Moldova. Ungheni este un oraş înfrăţit cu Clujul, iar „Orăşelul copiilor" este parte din Parcul central al localităţii moldovene, pentru care există un proiect de reabilitare. În acest timp, chiar Parcul „Simion Bărnuţiu", din centrul Clujului, are nevoie de reabilitare, după Untold. Costurile sunt însă suportate de organizatorii festivalului.

Primarii din Cluj şi Ungheni au semnat, în 16 noiembrie 2016, o înţelegere de cooperare. „Pentru a oferi substanţă şi pragmatism relaţiei de colaborare dintre cele două oraşe, s-a agreat că este necesară implicarea activă în proiecte comune, cu impact pentru cât mai mulţi cetăţeni, iar în data de 7 decembrie 2016 a fost primită scrisoarea de solicitare a primarului oraşului Ungheni, domnul Alexandru Ambros, pentru domnul primar Emil Boc, cu rugămintea ca municipalitatea clujeană să cofinanţeze proiectul Reabilitatea Parcului central din oraşul Ungheni", se arată în referat.

Interesant este că reprezentanţii Consiliului Orăşenesc Ungheni nu au solicitat 100.000 de euro, ci 765.000. Întregul proiect de reabilitare a parcului a fost evaluat la 900.000 de euro, din care moldovenii şi-au asumat numai 15%, adică 135.000 de euro.

”Cei de la Ungheni au cerut, într-adevăr, o sumă mare de bani, 85% din 900.000 de euro, dar domnul Boc le-a spus că nu putem aloca o asemenea sumă. Le-a recomandat în schimb să împartă proiectul în mai multe sub-proiecte, iar acum finanțăm un asemenea sub-proiect. Noi, prin direcția de ecologie urbană, le-am acordat asistență celor de la Ungheni, am aprobat aparatura pe care moldovenii doresc să o cumpere și plătim facturi pe măsură ce le primim, în limita a 100.000 de euro. Anul viitor, poate vom accepta să finanțăm și un alt sub-proiect din parcul de la Ungheni”, a explicat city-managerul Gheorghe Șurubaru. Acesta a precizat că Parcul Central al Clujului nu va rămâne mult timp ”chel”. ”Se fac lucrări eșalonat de însămânțare și supraînsămânțare în întregul parc, nu doar pe zona unde a avut loc festivalul”, a subliniat Șurubaru.

Marţi, în şedinţa de Consiliu Local Cluj-Napoca, membrii deliberativului vor trebui să aprobe cei 100.000 de euro pentru parcul din Ungheni.

 

Comenteaza