Piaţa Unirii e gata. Pe sfert. Cum arată latura sudică FOTO

Piaţa Unirii e gata. Pe sfert. Cum arată latura sudică FOTO
Închisă timp de o lună, latura sudică a Pieţei Unirii a fost redeschisă.

Latura sudică a Pieţei Unirii este terminată. Închis timp de o lună pentru modernizare, trotuarul din faţa fostei librării a Universităţii seamănă acum cu spaţiile dedeicate pietonilor de pe artere precum Memorandumului, Horea sau Moţilor.

„Latură sudică a pieței, în lungime de 130 metri liniari, se continuă din B-dul Eroilor cu amenajarea pavajului, iluminatului și a mobilierului urban. Până la pietonalizarea din etapa a treia, se păstrează cele patru benzi de circulație. Trotuarul a fost amenajat cu borduri și plăci din piatră naturală, stâlpi iluminat public pentru continuarea spațiului venit dinspre Eroilor. Fondul vegetal - au rămas arborii existenți. Iluminatul ambiental, festiv decorativ, arhitectural și public a fost modernizat cu surse LED cu componente de comunicație wireless și componente electronice ce permit programarea acestora pentru funcționarea la nivele diferite de putere pe paliere orare", a explicat primarul Emil Boc, într-o postare pe Facebook.

Practic, lucrările de pe latura sudică au deschis etapa a doua a proiectului de pietonalizare a pieţei centrale a Clujului. Prima a fost realizată în perioada 2006-2009 şi a însemnat regândirea completă a punctului zero al oraşului. Firma de arhitectură care a realizat acest proiect a fost SC Planwerk SRL. În etapa a doua vor exista modificări la toate cele patru laturi ale pieţei. Executantul este SC ARL SA, care a câştigat licitaţia cu o valoare a ofertei de 7.943.756,83 lei, fără TVA.

Săptămâna viitoare, lucrările vor fi continuate pe latura estică.

"Piaţa va fi închisă pe latura vestică, unde va fi eliberat trotuarul prin mutarea teraselor cu câţiva metri. Acestea vor fi amplasate pe gradene, unde sunt parcările astăzi. Va exista o zonă cu stâlpişori pe care vor putea intra maşinile de aprovizionare, într-un interval orar prestabilit. Pe latura estică, în locul parcărilor vor fi un trotuar şi o alveolă pentru intrarea maşinilor în parcarea din partea de nord. Pietonalul va fi extins cu 2 metri. Şi trotuarul de pe partea Muzeului de Artă va fi lărgit, iar acolo va apărea şi o pistă de biciclete. Tot acolo va fi mutat standul de taxi. Va fi vegetaţie peste tot, mai multă decât până acum. Ieşirea din parcarea din Piaţa Unirii nu se va mai putea face spre latura de vest; maşinile vor ieşi direct pe latura nordică, în partea Consulatului Maghiar", a explicat arhitectul Tudor Pănescu, de la Planwerk, într-o luare de cuvânt în Consiliul Local.

 

Comenteaza