Planşele pentru modernizarea Cetăţuii, în consultare publică

Planşele pentru modernizarea Cetăţuii, în consultare publică
| Foto: Arhiva

Primăria municipiului Cluj-Napoca a pus în consultare publică proiectul privind amenajarea ansambului urban Cetăţuia, studiu realizat în baza soluției câștigătoare a concursului internațional de soluții “ Cetățuia Hill – International Design Competition / Amenajare Cetățuia”.

În 1 iulie 2019 a avut loc anunțarea rezultatelor Concursului Internațional de Soluții pentru amenajarea ansamblului urban „Cetățuia” din Cluj-Napoca, competiție lansată oficial la începutul lunii aprilie 2019. Concursul a fost organizat de Ordinul Arhitecților din România (OAR), la solicitarea Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.

Concursul a avut ca scop găsirea celei mai bune soluții pentru amenajarea terenurilor din ansamblul urban „Cetățuia” aflate în proprietatea Municipalității din Cluj-Napoca, ca început al valorizării întregului ansamblu urban și al integrării lui în sistemul mai larg de agrement al orașului. Prin preluarea de către Primăria Cluj-Napoca a terenului care face obiectul acestui concurs, se trasează primii pași pentru integrarea Cetățuii în rândul spațiilor publice de mare interes din oraș. Dorința administrației locale, ca promotor al concursului este ca întreaga zonă să devină un spațiu public de o foarte bună calitate, un loc predilect pentru evenimente în aer liber, un loc reprezentativ cu un puternic caracter identitar pentru întregul oraș și folosit din plin de locuitori și vizitatori, totodată păstrând caracterul peisager al versantului sudic, atmosfera naturală a promontoriului stâncos și împădurit. Versantul sudic este considerat un spațiu emblematic al Clujului, cunoscut și ca „orașul de la poalele Cetățuii”.

Concursul a fost câştigat de Metapolis Architects BVBA, Atelier Mass, Ana Horhat. Autor principal: Atelier Mass, Ana Horhat, Metapolis Architects. Amintim că Atelier Mass a câștigat premiul doi în cadrul concursului de soluții pentru amenajarea Parcului Feroviarilor, proiect pentru care a încasat 35.000 de lei, dar și premiul trei pentru amenajarea malurilor Someșului, în valoare de 30.000 de lei. Nu în ultimul rând, arhitectul Marius Moga, din cadrul Atelier Mass, este unul dintre coordonatorii Someş Delivery, un proiect-festival care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca.

Arhitecţii au estimat că suma necesară din fonduri europene pentru proiectul de amenajare a Dealului Cetăţuia se ridică la 10 milioane de euro, pe lângă lucrările preconizate urmând să fie realizate şi unele de drenare a apelor şi de stabilizare a versantului.

Proprietăţi de 120.000 de euro, cumpărate de la Unita

Pentru amenajarea teatrului de vară de pe Cetăţuie municipalitatea a achiziţionat un teren de 10.000 mp, pentru care a plătit către proprietar, societatea Unita Turism Holding, suma de 100.000 de euro. Tot pentru realizarea acestui proiect a mai fost achiziţionată şi o clădire monument istoric, Pavilion G, în valoare de 20.000 de euro, plus taxa pe valoarea adăugată. 

Ideea construirii unui teatru de vară pe Cetăţuie a fost lansată încă din 2012, de către primarul interimar Radu Moisin, dar nu a putut fi pusă în practică din cauza unei ipoteci pe terenul în cauză. Cetăţuia Clujului a fost ridicată pentru garnizoana austriacă a orașului, după intrarea Transilvaniei sub stăpânire austriacă, în sec. XVIII.

Poziţia a fost aleasă strategic, deoarece aici se află cel mai bun punct de observaţie asupra centrului istoric al Clujului. Aici existau clădiri administrative, o garnizoană şi un depozit de armament. În anii '70, în zonă a fost ridicat Hotelul Belvedere. În 1995, pe deal a fost montată de către primărie o cruce monumentală, în amintirea celor ucişi în 1848-1849.

VEZI ŞI Planuri pentru Cetăţuie încă din anii '70. Arhitectul Mitrea, despre concursul pregătit pentru 2019: "Înainte de a avea soluții, n-ar fi necesar un CONCEPT?"

Comenteaza