Planul de acţiune al judeţului pentru Pata Rât. Ce spun specialiştii despre siguranţa centurii Clujului

Planul de acţiune al judeţului pentru Pata Rât. Ce spun specialiştii despre siguranţa centurii Clujului
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe, a explicat ce măsuri va lua pentru rezolvarea situaţiei de la Pata Rât.

Alin Tişe a arătat că forul judeţean va acţiona pe două direcţii pentru eliminarea levigatului de la groapa de deşeuri a Clujului (VEZI AICI CUM ARATĂ LACUL TOXIC) şi pentru stabilizarea muntelui de gunoi din zonă.

Procedura pe care o va urma CJ Cluj este următoarea: levigatul va fi transportat prin nişte conducte în două bazine de decantare care vor fi amenajate în aval de depozit, unde substanţa toxică se va decanta.

Lichidul rămas va fi purificat de Compania de Apă Someş, iar ulterior va fi vărsat în canalizare şi de aici va ajunge în staţia de epurare a CAS. Pentru a se asigura conformarea la legislația în vigoare și a se atinge standardele impuse de lege, întregul proces de epurare va fi monitorizat de Apele Române.

Pentru această procedură, administraţia judeţeană aşteptată ultimele avize de la autorităţile competente, iar şeful instituţiei estimează că în câteva zile se vor vedea primele rezultate. Cele două bazine de decantare vor fi amenajate pe terenuri proprietate privată, pentru care CJ Cluj a pornit proceduri de expropriere de urgenţă. 

Legat de stabilizarea muntelui de gunoi, Alin Tişe a explicat că, potrivit expertizei realizate de Universitatea Tehnică (VEZI EXPERTIZA AICI), nicio cantitate de gunoi nu va mai fi mişcată din loc urmând ca şi aici, pe o suprafaţă de câteva hectare, să fie făcute proceduri de expropriere, pentru a se putea acoperi cu pământ întreaga cantitate de gunoi.

"Practic până nu am avut această expertiză nu puteam să stabilim soluţiile. Acum vom implementa în regim de urgenţă aceste soluţii. În două, trei zile o să convoc o şedinţă de îndată în care o să aprobăm exact coridorul de expropriere, suprafeţele şi care sunt parcelele care intră în procedura de expropriere", a declarat preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe. 

Şeful CJ Cluj a cerut părerea Companiei de Drumuri, dacă levigatul adunat afectează structura centurii Clujului (Vâlcele - Apahida), iar răspunsul a fost negativ. Acesta a spus că totuşi va fi nevoie de realizarea acelui zid între muntele de gunoi şi centură pentru a proteja drumul de o altă posibilă alunecare a deşeurilor, zid care va putea fi realizat în perioada următoare chiar şi în sezonul rece, pentru că este vorba de piloţi de beton prefabricaţi.

Alin Tişe a spus că pentru lucrările suplimentare care se vor face în zonă, forul judeţean va trebui să aloce bani suplimentari, dar CJ Cluj ia în calcul şi acţionarea în judecată a instituţiilor care nu au fost de acord cu declararea stării de alertă în zonă, ceea ce ar fi permis rezolvarea situaţiei mult mai repede şi cu costuri mult mai mici.

"Nu vă ascund că noi vom analiza şi vom da în judecată pe toţi, inclusiv pe cheltuielile pe care le facem şi inclusiv dacă vom considera că şi-au încălcat atribuţiile, pentru că în esenţă nu este problema CJ, care a preluat un amplasament cu o rampă existentă, este problema comunităţii, ori fiind o problemă a comunităţii, toate autorităţile ar fi trebuit să-şi dea concursul, nu să existe o poziţie de revoltă şi de a pune beţe în roate CJ.

Noi vom implementa toate aceste măsuri până la capăt. Dacă dânşii vor continua să ne saboteze, vom face plângeri penale, am constatat că nu se poate altfel în ţara asta, decât doar făcând plângeri penale", a mai afirmat Tişe.

În ceea ce privește finalizarea completă a procesului de închidere și ecologizare a depozitului de la Pata Rât, președintele CJ a precizat că rămâne valabil termenul deja anunțat, respectiv martie 2018.

VEZI şi Lacul de otravă de la Pata Rât: "depăşiri incredibil de mari"

Comenteaza