Podurile Clujului. Trei sunt noi, altele cinci se modernizează

Podurile Clujului. Trei sunt noi, altele cinci se modernizează
După podul Traian şi pasarela Iuliu Haţieganu, municipalitatea clujeană are în plan construirea sau modernizarea altor opt poduri şi pasaje.

Primăria Cluj-Napoca a pornit un amplu program de modernizare a podurilor existente şi de construire a altora. Primul pas a fost podul Traian, a cărui realizare a durat zece luni şi a dat peste cap traficul din zona centrală, iar al doilea, reabilitarea pasarelei „Iuliu Haţieganu", redeschisă mai rapid decât se aştepta chiar şi municipalitatea. Lista obiectivelor mai conţine încă opt poduri şi pasaje.

Iată podurile şi pasajele aflate în planul municipalităţii:

  • Podul Porţelanului - nou
  • Podul Fabricii - modernizare
  • Pasajul nod N - modernizare
  • Pasajul Calvaria - modernizare
  • Pasajul Mărăşti - Aurel Vlaicu - modernizare
  • Pasajul IRA - modernizare
  • Pasajul Tăietura Turcului - nou
  • Pasajul sub sau suprateran Mărăşti - nou

"Vor fi realizate lucrări de infrastructură, dar şi pentru modernizarea acestor poduri. Ele vor fi dotate cu panouri fonoabsorbante, camere video, iluminare cu led, iar lumina va deveni mai intensă pe măsura trecerii pietonului sau autovehiculului", a explicat city-managerul Gheorghe Şurubaru.

Demersurile pentru aceste poduri sunt în diverse stadii. Le trecem în revistă.

FAZA DE LICITAŢIE PENTRU EXECUŢIE
Podul Porţelanului
va fi nou, construit în amonte de actualul podeţ cu o singură bandă, pe care se circulă alternativ. Noua trecere peste Someş va avea o bandă pe sens, trotuar şi pistă de biciclete, în timp ce actualul pod va rămâne pietonal. Proiectul este avansat: se licitează deja execuţia lucrărilor. Reprezentanţii Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) au cerut o serie de clarificări şi urmează să publice anunţul pe site în această săptămână. Costul lucrărilor este estimat la 5,3 milioane de lei.

Podul Fabricii este exact în aceeaşi situaţie, dar aici nu vorbim despre unul nou, ci despre modernizarea celui existent. Cunoscut şi ca podul Hingherilor, acesta va fi refăcut fără închiderea traficului. Sub pod se va amenaja o parcare terestră, iar la intrare, la intersecția Fabricii cu Câmpina, va fi realizat un sens giratoriu. Lucrările sunt estimate la 26,5 milioane de lei.


FAZA DE PROIECTARE
Pasajul nod N, de la intrarea în Cluj dinspre Floreşti, şi Pasajul Locomotivei, cel de la gară, sunt în faza de proiectare, pe final, şi urmează să se obţină autorizaţia de construire.

Indicatorii tehnico-economici au fost deja aprobaţi în Consiliul Local. Modernizarea primului va costa 4,5 milioane de lei, iar a celui de la gară, 11,5 milioane. La Podul N urmează să se realizeze o hidroizolaţie performantă, să se pună borduri de granit, să se refacă trotuarele şi să se aştearnă covor asfaltic proaspăt.

Noutatea o reprezintă panourile fonoabsorbante, datorită cărora locuitorii din Mănăştur vor fi mai puţin afectaţi de zgomotul produs de trafic. Durata de execuţie a lucrărilor a fost prevăzută la nouă luni. Lucrările la Podul Locomotivei sunt mai complexe, de aceea şi durata de execuţie este de 12 luni. Primăria are în vedere intervenţii la infrastructură şi la suprastructură, inclusiv refacerea trotuarelor şi a căii de rulare pentru autovehicule.

FAZA DE LICITAŢIE A PROIECTĂRII
Trei pasaje îşi aşteaptă rândul pentru lucrări de expertizare, reparaţii şi modernizări. Şi pentru toate trei se pregăteşte licitaţia pentru proiectare. Este vorba despre pasajul Calvaria, pasajul Mărăşti - Aurel Vlaicu şi despre pasajul IRA. Toate aceste construcţii au deja peste 25 de ani vechime şi nu au mai fost modernizate.

FAZA STUDIULUI DE FEZABILITATE
Scopul principal al studiului de fezabilitate este de a oferi informaţiile necesare proprietarului proiectului, în acest caz primăria, în vederea luării unei decizii privind finanţarea. În etapa de licitare a studiului de fezabilitate se află două pasaje complet noi.

În cazul pasajului sub sau suprateran din Mărăşti, care ar urma să fluidizeze traficul în zona sensului giratoriu, anunţul de licitaţie a fost deja publicat pe SEAP. În schimb, pentru pasajul Tăietura Turcului, menit să îi salveze pe şoferii clujeni de aşteptarea la bariera feroviară, anunţul urmează să apară pe website-ul de achiziţii publice în cel mai scurt timp.

FAZA PLANURI ABSTRACTE
Un pod despre care s-a vorbit anul trecut că ar urma să fie construit este cel rutier peste Someş, din prelungirea străzii Căii Ferate. Să-l numim podul Căii Ferate. Acolo municipalitatea vorbea despre un prim pas pentru realizarea unui drum cu patru benzi, de o parte şi de alta a şinelor de tren, care să lege gara de aeroport. Acest proiect a fost gândit încă din anii '60, dar nu a devenit niciodată fapt.

Mai puţin abstract este proiectul podului Garibaldi, pentru care există proiect de ani buni. Acesta ar urma să fie demolat şi reconstruit, însă demersurile nu avansează de teama că întregul cartier Grigorescu ar urma să fie blocat de această lucrare.

 

Comenteaza