Primăria are 15 milioane de euro pentru sport, dar cu o condiţie: "Vrem cluburile în proprietate"

Primăria are 15 milioane de euro pentru sport, dar cu o condiţie:
Primăria poate şi vrea să dea mai mulţi bani pentru sport, însă primarul Emil Boc a solicitat ca toate cluburile care vor finanţare să între în proprietatea municipalităţii.

Primarul Emil Boc a declarat marţi, la Realitatea FM, că salută decizia guvernului de a permite autorităţilor locale să finanţeze sportul.

„Să vedem cum va arăta în concret legea. Per ansamblu, eu sunt pozitiv. Dacă există cadrul legal, vom găsi resurse financiare să ajutăm sportul. Noi salutăm ideea de susţinere a sportului şi se ştie că municipalitatea oriunde a pus mâna s-a văzut. Uitaţi-vă la baza sportivă din Gheorgheni, uitaţi-vă că am reclădit clubul de fotbal Universitatea. Ne vom implica fără rezerve, dar trebuie să primim şi cluburile în proprietate, ca să avem un control asupra resurselor financiare pe care le alocăm", a spus primarul Emil Boc. Acesta a spus că cel mai important este să finanţeze grupele de copii şi juniori, dând ca exemplu Academia Hagi.

În acest moment, Primăria acordă circa un milion de euro cluburilor sportive, dar nu le are în proprietate. Deţine însă acţiuni la CFR 1907 şi este asociat cu universităţile la noua structură „U" Cluj.

Executivul a adoptat, săptămâna trecută, o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000. Autorităţile locale vor putea aloca maxim 5% din buget pentru finanţarea cluburilor sportive.

Pentru Cluj, al cărui buget total a fost în 2017 de circa 300 de milioane de euro, 5% ar înseamnă 15 milioane de euro. Practic, sportivii clujeni ar putea beneficia de cei mai mulţi bani din ţară după Bucureşti şi Timişoara.

„În primul rând ordonanţa de urgenţă va reglementa clar finanţarea activităţilor sportive de către administraţia publică locală. Sportivii îşi vor putea desfăşura activitatea în baza unui contract de activitate sportivă. Veniturile realizate din contractul de activitate sportivă se încadrează în categoria veniturilor din activităţi independente prevăzute de Codul fiscal", a declarat, după şedinţa de joi a guvernului, Marius Dunca, ministrul Tineretului şi Sportului.

 

Comenteaza