Primăria se spală pe mâini în criza gunoaielor: "CJ trebuia să construiască o rampă temporară de depozitare până în 15 iulie"

Primăria se spală pe mâini în criza gunoaielor:
Autorităţile locale şi judeţene îşi pasează între ele responsabilitatea în criza gunoaielor. Consiliul Judeţean susţine că găsirea unei soluţii cade în sarcina primăriei, reprezentanţii municipalităţii afirmă contrariul.

La sfârşitul săptămânii trecute reprezentanţii forului administrativ judeţean au precizat că ei şi-au îndeplinit toate obligaţiile legale privind „problematica depozitării deşeurilor în judeţul Cluj". Acum, Primăria Cluj-Napoca susţine că ridicarea unei rampe temporare de stocare a gunoaielor cade, de fapt, în sarcina autorităţilor judeţene.

Reprezentanţii municipalităţii au dat publicităţii un document emis în 10 februarie, în urma unei întâlniri de lucru pe tema depozitului de deşeuri de la Pata Rât. În acesta se arată că, în urma discuţiilor purtate, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), Toma-Florin Petcu, a obligat reprezentanţii CJ Cluj să construiască până în 15 iulie o rampă temporară de stocare a gunoaielor.

Aceasta urma să fie folosită pe o perioadă de aproximativ şase luni, până la punerea în funcţiune a aşa-numitei Celule A din cadrul Centrului de Management Integrat al Deşeurilor, coordonat de CJ Cluj. „Am dat un termen foarte clar, până în 15 iulie, să se rezolve şi problema unei alte rampe definitive care să fie construită de Consiliul Judeţean Cluj.

Am îndrumat CJ Cluj, în sensul că prin programul Programul Operațional Sectorial Mediu se pot accesa sumele necesare astfel încât să se constituie o extindere a proiectului sau o organizare de şantier ca să se creeze o rampă intermediară care să ţină loc de rampă până în momentul construirii definitive a gropii ecologice  ce va fi recepţionată şi pusă în funcţiune. Le-am impus foarte clar ca cele 172.000 de tone care au fost depozitate într-o zonă ilegală să fie luate de acolo şi duse la un depozit conform", a declarat Petcu. 

El a precizat că responsabilitatea urmăririi gunoiul produs până la distrugerea definitivă cade atât în sarcina Consiliul Judeţean Cluj, cât şi a Primăriei Cluj-Napoca.

"Faptul că ele au fost depozitate pe o rampă intermediară nu înseamnă că s-a rezolvat problema definitivă a acestui gunoi. Din punct de vedere tehnic, dacă autorităţile se mobilizează şi se organizează foarte bine, acel acord de mediu nu va dura foarte mult şi poate fi emis în timp util. În acelaşi proiect se va face o extindere a lucrărilor, nu se vine cu o lucrare nouă, este o organizare de şantier în sensul că se va face o depozitare intermediară a gunoiul care oricum urmează să fie depozitat în celulele care se construiesc", a adăugat preşedintele ANPM în documentul citat. 

În cazul în care autorităţile locale şi judeţene nu se vor conforma şi nu vor construi o rampă definitivă până la data de 15 iulie, depozitul de la Pata Rât se va închide definitiv, iar deşeurile urmează să fie transportate în judeţele învecinate. De altfel, în aceste zile gunoiul este dus la Alba Iulia. 

În 1 iulie, preşedintele CJ Cluj, Mihai Seplecan, a trimis ministrului Fondurilor Europene o adresă comună semnată de el şi de primarul Emil Boc, într-o nouă încercare de deblocare a situaţiei depozitării deşeurilor în judeţul Cluj.

Comenteaza