Rămânem din nou cu gunoiul în stradă? Criza intră în prelungiri. Negocieri dure între CJ Cluj şi Primăria Feleacu

Rămânem din nou cu gunoiul în stradă? Criza intră în prelungiri. Negocieri dure între CJ Cluj şi Primăria Feleacu
Criza gunoaielor pare a nu avea sfârşit. La doar o săptămână după ce autorităţile locale şi judeţene s-au adunat să discute despre posibilele soluţii ale acestei spinoase probleme, marţi s-au văzut nevoite să se întrunească din nou într-o şedinţă de urgenţă.

Noua situaţie de criză a apărut după ce firma Salprest, cea care deţine rampa temporară de la Pata Rât, a închis în noaptea de luni spre marţi din nou acest depozit, aşa cum a avertizat săptămâma trecută.

La şedinţa de la Prefectura Cluj au participat prefectul judeţului, Gheorghe Vuşcan, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Vakar Istvan, cei doi vicepreşedinţi, Mihai Seplecan şi Horaţiu Catarig, dar şi primarul municipiului, Emil Boc, pentru a găsi o soluţie la noua criză apărută. La întrunire au fost chemaţi şi reprezentanţii Salprest şi primarul comunei Feleacu, Balea Nicolae (PNL, fost PDL).

La mâna unui operator privat

Este a doua oară în ultimele săptămâni când cei de la Salprest închid rampa temporară de la Pata Rât. Motivele invocate de operatorul rampei sunt depăşirea capacităţii de stocare dar şi neplata facturilor din partea firmelor care colectează deşeurile din judeţ şi le depozitează pe rampă. În urmă cu circa două săptămâni, firma Salprest a fost nevoită să închidă o zi rampa şi să transporte unele cantităţi spre depozite de deşeuri din alte judeţe.

După câteva ore de discuţii, la finalul şedinţei, prefectul Gheorghe Vuşcan a declarat pentru Ziua de Cluj că Salprest Rampă a acceptat un compromis: firmele de salubritate vor mai putea depozita câteva zile deşeuri dacă vor plăti din datorii, iar cei care nu vor plăti, nu vor putea intra pe rampă.

Prefectul Vuşcan a mai informat că nu s-a luat deocamdată în calcul varianta declanşării unei stări de urgenţă în criza gunoaielor, aceasta fiind una dintre variantele vehiculate de oficialii din administraţia judeţului.

După reuniunea de la Prefectura Cluj, conducerea executivă a CJ Cluj a decis să meargă miercuri dimineaţa, de la ora 10,00, la o întâlnire la Primăria Feleacu, pentru a discuta detaliile viitoarei colaborări pentru construirea unei noi rampe temporare de depozitare a deşeurilor pe terenul aferent Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID).

CJ Cluj şi Primăria Feleacu nu cad de acord

Reamintim că Primăria Feleacu încă nu şi-a dat acordul pentru construirea unei rampe temporare pe terenul aflat în proprietatea sa, cu toate că într-o şedinţă extraordinară de săptămâna trecută, CJ Cluj a acceptat ca Primăria Feleacu să primească o parte din redevenţa care se va încasa de la operatorul centrului de deşeuri din comună.

Conducerea CJ Cluj încearcă să obţină miercuri asigurări de la administraţia comunei Feleacu, că în şedinţa consiliului local de joi, va fi luată decizia care să permită construirea unei rampe temporare pe terenul aflat în proprietatea comunei.

Varianta unei rampe temporare de depozitare a deşeurilor este singura soluţie pe care autorităţile judeţene o au acum la îndemână, până la construirea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID). Finalizarea centrului ecologic va fi posibilă de-abia anul viitor, după rezilierea contractului cu vechiul constructor. În această perioadă CJ Cluj lucrează la documentaţia necesară pentru scoaterea la licitaţie a ceea ce a mai rămas de construit din obiectiv dar şi pentru refacerea lucrărilor neconforme făcute până acum.

 

Comenteaza