Se pregăteşte concursul pentru revitalizarea străzii Kogălniceanu. Cu ce propuneri vin specialiştii

Se pregăteşte concursul pentru revitalizarea străzii Kogălniceanu. Cu ce propuneri vin specialiştii
| Foto: Arhiva

Primăria Cluj-Napoca se pregăteşte să lanseze concursul de soluţii pentru revitalizarea urbană a străzii Mihail Kogălniceanu și a celor adiacente. Premiile puse la bătaie se ridică la suma totală de 845.000 de lei (aprox. 180.000 euro).

Proiectul de hotărâre privind “organizarea unui concurs de soluţii finalizat prin negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare pentru amenajare urbană str.Kogălniceanu, str. Universităţii şi străzile adiacente şi aprobarea cuantumului premiilor care urmează să fie acordate” se va afla pe masa consilierilor locali în şedinţa de miercuri, 18 aprilie 2018.

Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), partener al municipalităţii în acest demers, propune acordarea următoarelor premii:

Premiul I – contractul de proiectare – 755.000 euro

Premiul II – 60.000 lei

Premiul III – 30.000 lei

Un juriu de specialişti va evalua proiectele înscrise în concurs şi va desemna câştigătorii, iar o altă comisie va negocia termenul şi preţul contractului. 

Dezbatere publică: statui, trasee pietonale şi terase

În toamna anului trecut, clujenii au fost chemaţi la o dezbatere publică privind revitalizarea străzii Mihail Kogălniceanu și a pieței Universității, în cadrul Centrului de Inovare şi Imaginaţie Civică (CIIC). În urma discuțiilor, s-au desprins câteva idei. Posibil ca unele dintre acestea să fie menținute în tema concursului de soluţii.

S-a discutat despre posibilitatea reamplasării statuii Fecioarei Maria pe strada Universității. Și, dacă tot vorbim despre statui, Universitatea Babeş-Bolyai a propus amplasarea uneia a lui Vasile Pârvan, în anul 2019, cu ocazia a 100 de ani de la înființarea universității românești la Cluj.

Cei prezenți au propus și luarea în calcul a unei legături directe a străzii Kogălniceanu cu Bulevardul Eroilor, prin strada Emanuel de Martonne și prin curtea interioară a vechii primării, care ar urma să devină un nou traseu pietonal. S-a ajuns la concluzia că strada Universității ar putea găzdui terase de alimentație publică, în vreme ce pe Kogălniceanu acestea să fie rare, iar strada să aibă un caracter lent, de promenadă.

Temă pentru studenţii arhitecţi

Pietonalizarea străzii Kogălniceanu a fost una dintre temele dezbătute în cadrul universităţii de vară organizate de OART la Cluj în 2013. Cu acest prilej, arhitecţii şi studenţii arhitecţi au lucrat la o documentare a zonei, inclusiv în ideea de a contribui cu date pentru pregătirii unei teme de concurs. În acest an, universitatea de vară va avea loc în primele două săptămâni din iulie.

Comenteaza