Someşul Mic îşi schimbă înfăţişarea. Se pregăteşte un baraj anti-deşeuri FOTO

Someşul Mic îşi schimbă înfăţişarea. Se pregăteşte un baraj anti-deşeuri FOTO
Cursul râului Someşul Mic îşi schimbă înfăţişarea datorită acţiunilor de toaletare a vegetaţiei. Lucrările de întreţinere în municipiul Cluj-Napoca sunt realizate de către Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa. Totodată, se plănuieşte construirea unui baraj care să blocheze pătrunderea deşeurilor plutitoare în municipiu.

Cursurile de apă reprezintă, din păcate, transportori ai unor cantități importante de reziduuri rezultate din activitatea aglomerărilor umane. Pentru amelioarea acestei probleme pe cursul Someşului Mic, angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Cluj acţionează pe tronsonul cuprins între Barajul Mănăștur până în zona Carbochim.

"Este un proiect conform căruia, în Cluj-Napoca se desfăşoară în această săptămână şi săptămâna următoare. Ne-am propus să defrişăm şi să toaletăm insulele, banchetele formate pe maluri între barajul Mănăştur şi puntea pietonală de la Carbochim. În această săptămână ne concentrăm spre podul de pe strada Horea şi barajul Mănăştur şi sperăm ca săptămâna următoare să coborâm în aval de podul de pe Horea până la pietonala de Carbochim. Deja insulele au o altă faţă, sperăm ca lumea să aprecieze aceste lucruri şi să nu mai fie tentată să mai arunce gunoaie în albia râului. Este o acţiune care prevede să avem un Someş mai curat, deşi în Cluj calitatea apei din Someş este perfectă", a declarat Curt Ioan, inginer sistemul de gospodărire a apelor Cluj.

Totodată, reprezentanţii instutuţiei clujene fac un apel cetăţenilor să depoziteze resturile menajere numai în spațiile special amenajate.

De asemenea, Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa anunţă că are în vedere proiectarea unui baraj plutitor, care să fie amplasat în amonte de barajul Mănăștur, astfel încât peturile și alte tipuri de deșeuri antrenate din comunele limitrofe să fie reținute și să nu mai tranziteze municipiul. Proiectul se intitulează „Sistem de colectare plutitori pe râul Someșul Mic în municipiul Cluj-Napoca", licizaţia fiind câştigată de firma Aquacon Proiect S.A. din Sibiu. Costurile pentru proiectare se ridică la suma de peste 33.000 de lei, iar costul estimativ pentru realizarea întregului sistem este de 900.000 lei.

"Proiectantul a analizat cerințele și a propus 3 variante de realizare a sistemului, toate cuprinzând o pasarelă și un sistem de grătare care să dirijeze plutitorii spre malul stâng al râului Someșul Mic. În momentul actual, analizăm soluțiile, urmând să o adoptăm pe cea mai bună atât din punct de vedere funcțional, cât și tehnico-economic", transmit reprezentaţii Administraţiei Bazinale de Apa Someş-Tisa.

Comenteaza