Un zăcământ de sare amână lucrările la Podul Porțelanului

Un zăcământ de sare amână lucrările la Podul Porțelanului
| Foto: A.S.

Lucrările la Podul Porțelanului au fost sistate temporar după ce constructorii au descoperit un zăcământ de sare. Astfel, termenul de finalizare anunțat pentru luna mai 2020 va fi prelungit.

Viceprimarul clujean Dan Tarcea a declarat, la EBS Radio, că proiectantul urmează să ofere o soluție în cursul acestei săptămâni și în funcție de aceasta se va lua o decizie privind deschiderea podului pietonal din vecinătate care este deja finalizat.

Tarcea a precizat că stratul de sare descoperit este la o adâncime între 14 și 20 m, astfel că această situație nu putea fi anticipată și că este posibil să fie nevoie de piloți forați pentru a fi terminat podul. Lucrările de la pod au început în 3 aprilie 2019, erau programate să dureze 12 luni și sunt realizate de Diferit Cluj.

Aici se va construi un pod nou, de 62 m, cu trei deschideri: 8,76 m + 35,94 m + 8,76 m. Zidurile întoarse ale culeelor (infrastructura de la capătul podului ce preia sarcinile transmise de suprastructură, n. red.) vor avea 4,2 m. Podul va asigura circulația pe două benzi cu lățimea de 7,8 m carosabil. Trotuarele vor fi de 1,2 m lățime pe ambele laturi. Se va amenaja şi o pistă pentru biciclete. Lățimea va fi de 10,8 m.

Reabilitarea podului existent şi realizarea unuia nou au fost estimate la 5,3 milioane de lei, din care 4,5 milioane costurile lucrărilor de construcţie-montaj. Lucrările de proiectare au fost realizate de VCE Vienna Consulting Engineering. Licitația pentru execuție a fost adjudecată de Diferit SRL.

Podul Porțelanului a fost construit în 1940 și reabilitat în 1970, deservind aprovizionarea pentru fabrica de porțelan, astfel că lățimea părții carosabile a fost 4 m, cu doar un singur fir de circulație.

Comenteaza