Urbanism de Cluj: şase ani ca să începi o casă în Palocsay

Urbanism de Cluj: şase ani ca să începi o casă în Palocsay
Compania de Apă Someş a primit aviz de la primărie pentru a efectua lucrări pe o parcelă vecină. Pentru o casă, un clujean a fost purtat pe drumuri din 2007.

În 2013, specialiştii din Comisia de Urbanism a primăriei i-au dat aprobare unui clujean să construiască pe o parcelă din fosta livadă Palocsay, dar i-au promis şi o amendă pentru că a turnat o fundaţie. Direcţia de Urbanism a motivat că a construit fără autorizare deoarece acesta era supărat pe Compania de Apă Someş (CAS).

Daniel Moldovan a solicitat comisiei, la şedinţa din 20 februarie, să îi avizeze un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru amenajarea unei case cu demisol, parter şi mansardă pe str. Nicolae Cocheci, în zona Palocsay. Beneficiarul a explicat că din 2007, când a cumpărat parcela, nu a reuşit să îşi construiască o locuinţă pentru că este purtat pe drumuri de autorităţi. Acesta a mai atras atenţia că reprezentanţii CAS au obţinut o autorizaţie de construire pentru amplasarea unor rezorvoare de apă pe o parcelă învecinată în 2010, în timp ce el aşteaptă de şase ani un aviz pentru a putea construi.

Cazul său a fost explicat comisiei de şeful Direcţiei de Urbanism a primăriei, Corina Ciuban. Aceasta a subliniat că municipalitatea a purtat o corespondenţă cu CAS. Iniţial, instituţia a informat că documentaţia lui Moldovan nu poate fi avizată deoarece locuinţa sa este în zona de restricţie faţă de rezervoarele de apă. „În aceste condiţii nu avem ce să mai discutăm. CAS a cumpărat teren şi a amenajat acele rezervoare cu apă dintr-un proiect european în zona Palocsay. Dacă e în zona de restricţie, CAS trebuie să-l despăgubească", a menţionat primarul Emil Boc.

Ciuban a afirmat că ulterior s-a găsit o formulă de compromis: proprietarul şi CAS să cedeze câte o parcelă pentru amenajarea unei căi de acces care să deservească o dezvoltare viitoare a zonei din spatele parcelelor - cea deţinută de Moldovan şi cea cu rezervoarele de apă. „Beneficiarul a cedat deja teren, doar compania mai trebuie să cedeze. S-a venit cu acest PUD pentru casă acum, pentru a putea construi", a spus Ciuban. La şedinţa de urbanism reprezentanţii CAS au menţionat că parcela deţinută de Moldovan nu este în zona de restricţie, ci doar este „foarte aproape de colţul proprietăţii noastre". „Nu suntem împotriva cedării de teren pentru o cale de acces, dar având o investiţie publică în zonă, pe bani europeni, avem nevoie de acte legale care să ne ceară să ne retragem", au subliniat reprezentanţii CAS.

Arhitectul Şerban Ţigănaş a subliniat că, din câte a studiat planşele, se observă o fundaţie pe terenul pe care beneficiarul intenţiona să-şi facă locuinţa şi pentru care solicită aviz. Fără autorizaţie. „Da este o fundaţie, am turnat-o", a recunoscut Moldovan. „Este foarte supărat pe CAS", a motivat Ciuban. Boc a atras atenţia că deciziile trebuie să se ia în conformitate cu legea. „Controlul de la urbanism să meargă în teren să dea o amendă scurtă. Faceţi o distincţie, oameni buni, între sentimente şi lege care trebuie să primeze în urbanismul clujean", a atras atenţia Boc. Specialiştii din comisie au avizat documentaţia pentru amenajarea locuinţei şi au fost de acord să ceară în scris CAS să cedeze o parcelă pentru drum, necesar dezvoltărilor viitoare ale parcelelor din zonă, iar noii investitori să nu fie blocaţi.

 

Etichete
Comenteaza