"Vrem să ne amânăm moartea pentru actul de proprietate"

Soarta unuia dintre cele mai vânate terenuri din intravilanul oraşului este la mâna instanţelor clujene care urmează să decidă în dosarul Palocsay.

Hostezsenii care revendică terenurile din fosta livadă Palocsay au ajuns la capătul răbdării şi condamnă autorităţile şi instituţiile statului pentru că evită să recunoscă un drept fundamental, recunoscut prin constituţie.

Unul dintre cele mai vânate terenuri din intravilanul oraşului, de 366 de hectare, râmâne, deocamdată, în aceeaşi situaţie - la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură (SCPD) Cluj, structură cu datorii de milioane de lei către stat, cu promisiune de a trece la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV). Nici factorul politic, nici autorităţile clujene, nici măcar instanţele de judecată nu au reglat situaţia terenului din fosta livadă Palocsay, revendicat de peste 100 de clujeni sau moştenitori ai vechilor proprietari. Terenul de 366 de hectare este păstrat strategic în domeniul public al statului.

Revendicatorii s-au adresat primăriei, prefecturii, parlamentarilor clujeni pentru a-şi primi terenurile din fosta livadă Palocsay. Au şi hotărâri ale comisiilor clujene de fond funciar prin care sunt validaţi că au dreptul la zeci de hectare din livadă. SCPD Cluj a formulat la începutul lui 2009 o plângere în instanţă, în vederea anulării respectivelor decizii, prin care 80 de familii de hostezseni fuseseră validaţi pentru punere în posesie cu peste 53 de hectare în zona staţiunii de cercetare Palocsay. Vechii proprietari s-au constituit parte la proces şi au cerut instanţei punerea în posesie. De atunci, procesul se judecă, fără niciun rezultat însă.
"Săptămâna aceasta avem din nou termen în proces. Am aşteptat doi ani după o expertiză. Au mai murit oameni, s-au mai cerut completari de acte şi tot aşa. Probabil acesta va fi rezultatul. Vrem să ne amânăm moartea pentru actul de proprietate de la Palocay. Pe asta cred că mizează instanţele şi autorităţile, că nu vom putea", a declarat pentru ZIUA de CLUJ unul dintre liderii revendicatorilor hostezseni. Reprezentanţi ai revendicatorilor spun că presiunile politice sunt prea mari şi că şi instanţele sunt îngenuncheate în faţa intereserelor pentru terenul de la Palocsay aflat în intravilanul Clujului, de aceea preferă să amâne soluţionarea cazului. Staţiunea are datorii foarte mari la bugetul de stat. Din 2011, Ministerul Educaţiei a întârziat procedurile de trecere a instituţiei în subordinea USAMV, aşa cum s-a decis încă de acum trei ani la reorganizarea SCPD (staţinea urma să fie reînfiinţată pe 171 de hectare, iar restul suprafeţei de peste 190 de hectare urma să trecă la Primăria Cluj-Napoca, pentru punerea în posesie a revendicatorilor). Univesitatea nu doreşte, însă, să preia staţiunea cu datorii şi îşi joacă cărţile într-un proces de negociere cu Ministerul Educaţiei şi Consiliul Judeţean (direct interesat de peste 170 de hectare de teren pe care USAMV îl deţine la Jucu). Mai mult, Primăria Cluj-Napoca a cerut Ministerului Agriculturii şi Parlamentului să treacă în domeniul privat al statului peste 75 de hectare din Trupul Centru Sere al staţiunii de la Cluj, în aşa fel încât să se poată onora sentinţele definitive şi irevocabile obţinute de proprietari, dar şi deciziile luate de comisiile locală şi judeţeană de fond funciar.

Prefectura Cluj a intervenit cu adrese la minister pentru ca lucrurile să intre pe un făgaş normal, pentru cercetarea clujeană şi revendicatori. „La acest moment nu pot să vă spun care este rezultatul demersurilor noastre, însă mă voi interesa şi voi reveni cu un punct de vedere", a menţionat subprefectul Mihnea Iuoraş.

 

Etichete
Comenteaza