Bilanţul ZAIN 2017: 110 designeri, 30 de evenimente şi 12.000 de participanţi

Bilanţul ZAIN 2017: 110 designeri, 30 de evenimente şi 12.000 de participanţi
Timp de 5 zile, Clujul a respirat design: între 18 și 22 octombrie 2017 s-a desfășurat cea de-a treia ediție a festivalului ZAIN - design expressions.

Peste 110 designeri, prezentați în mai bine de 30 de evenimente, desfășurate în peste 20 de locații - expoziții, petreceri, workshopuri, ateliere pentru copii, colecții prezentate în premieră, fashion show-uri, creative talks, ateliere pentru copii - toate au făcut Clujul să freamăte artă, design, creativitate și voie bună, iar peste 12.000 de persoane să se bucure de tot ce a însemnat ZAIN2017.

Epicentrul festivalului a fost constituit de Expoziția Centrală, găzduită de Fosta Casă Municipală de Cultură a orașului, recent scoasă din circuitul cultural al orașului. Expoziția a numărat peste 3.000 de vizitatori în cele 5 zile în care a fost deschisă.

În acest an, la ZAIN, designul nu s-a împărțit pe categorii, ci designul a fost lăsat să ne dea o stare, o senzație, a fost încurajat și susținut să ne spună ceva. Expoziția centrală, cu titlul am:pm, a pus accentul pe stările cotidiene, subliniind faptul că designul e peste tot și ne înconjoară. Întreaga amenajare a expoziției, realizată de echipa ZAIN, a constat în camere pline cu obiecte vopsite în alb, cadru pentru obiectele expuse, scoase astfel în evidență. Conceptul am:pm a prezentat stările zilnice ale utilizatorului care trăiește natural, inconștient de obiectele care îl înconjoară: dragoste, pasiune, bucurie, răbdare, libertate. A fost design, așa cum îl vedem zi de zi, cu tot ce implică el.

Festivalul a debutat cu un vernisaj ce a avut loc miercuri, 18 octombrie, unde peste 800 de persoane au salutat deschiderea expoziției centrale. Joi, în a doua zi de festival, au avut loc alte 6 deschideri de expoziții conexe - cea a Departamentului de DeSIGN, din cadrul UAD, vernisajul expoziției Diploma Selected, expoziția Ubikubi cu lansarea concursului - Ubikubi Young Designers Award 2018, expoziția INSTALART, expoziția de fotografie SUBJECTS (Andreea Bogdan și Mihail Onaca), curatoriată de Cristina Coza Damian și expoziția produselor realizate în cadrul proiectului SHOP in Transilvania, de asociatia Grup Pont.

Vineri a început seria celor 3 demonstrații de meșteșug, desfășurate în fiecare zi până duminică: sticlărie - Szalma Zsolt, olărit - Daniel Leș și împletitură de răchită - Zoltan Bojodi. Fashion Show-ul ZAIN din acest an s-a concretizat într-o lansare de colecție de bijuterie a brandului clujean monom, cu un styling realizat cu creații de la mai mulți designeri precum Andreea Bogdan, Crina Bulprich, Ovidiu Pop, Silvia Serban, Mayra, Hardot. Toate, într-un cadru pregătit de echipa ZAIN, cu oglinzi așezate strategic pentru a pune în valoare creațiile designerilor.

Zilele de sâmbătă și duminică au fost de asemenea pline, când, pe langă expozițiile deschise în primele zile au avut loc prezentări de colecții de la Snobbish Breakfast, Chic Utility, dar și un fashion performance - "The Waiting Room", sub direcția artistică a lui Mihail Onaca, cu prezentarea colecției capsulă născută din colaborarea dintre Andreea Bogdan și Crina Bulprich.Tot în weekend a avut loc art-performance-ul lui DRAGOSTE, artist sprijinit de ZAIN Accelerator, She Who Finds Vintage Sale - cuprinzând comorile adunate de Andreea Bogdan, o petrecere a creativilor ce a ținut până dimineața și o masă scoasă-n stradă, în jurul căreia s-a sărbătoritîncheierea celei de-a treia ediții ZAIN.

Comenteaza